Tinc pipí. On vaig? El tancament de bars i restaurants limita el número de lavabos

Amb els bars i restaurants tancats, no hi ha lavabos disponibles

  • Les persones que venen a Calella de compres des d’altres municipis no tenen la possibilitat d’anar al lavabo des que es van tancar els bars i restaurants. Algunes persones que han necessitat urgentment un servei han hagut de demanar permís a les botigues per utilitzar-lo.

2020-10-22T17:38:35+01:0022/10/2020|

Qui no s’ha trobat pel carrer i ha tingut la necessitat d’anar al lavabo? Habitualment, la solució és comprar una ampolla d’aigua o un cafè al primer bar que trobis i utilitzar el servei. Des que el Procicat va acordar tancar bars i restaurants, això no és possible.

Aquelles persones que s’han trobat en aquesta situació han demanat fer ús del lavabo a les botigues o als bars i restaurants que tenen obert perquè fan menjar per emportar. Alguns comerços, com La paradeta d’en Pepe, situada al carrer Sant Joan, expliquen que aquests dies s’han trobat amb un augment de peticions per utilitzar el servei. “Jo no negaré a ningú que pugui utilitzar el meu lavabo i més ara que no poden anar a cap bar. Si no ens solidaritzem en aquesta cosa tan senzilla, quan algú passi gana i li haguem de donar menjar, què farem? Almenys que siguem pioners en alguna cosa”, opina en Pepe Ramos, propietari de la botiga de fruits secs. Ell no té cap problema en deixar el seu lavabo privat. Altres botigues, però, no deixen que els clients vagin al servei perquè és l’espai on els treballadors hi guarden els seus objectes personals, com les bosses o les jaquetes.

De fet, segons la normativa els lavabos dels establiments són d’ús públic. Per tant estan considerats dins l’àmbit públic. Ara bé, aquests dies els bars i restaurants només poden fer menjar per emportar i no es pot accedir al seu interior; tampoc, per tant, als lavabos. Els comerços, per la seva banda, tenen l’aforament limitat a un terç. 

A Calella, pràcticament no hi ha lavabos públics. N’hi ha a la platja, a prop del monument de la Sardana, però estan lluny del centre comercial. També es poden tenir en compte els serveis del Mercat Municipal, però només estan oberts en l’horari del mercat. Fa uns anys, hi havia uns lavabos públics a l’exterior del Mercat, però els van eliminar perquè sempre estaven bruts i feien pudor.

L’any 2005, Joan Clos, que era l’alcalde de Barcelona del moment, va afirmar en una entrevista a Catalunya Ràdio que “s’ha de sortir pixat i cagat de casa!”, després que un oient  preguntés on es podia anar al labavo un cop tancaven els bars: “si aquest senyor no pot controlar la seva bufeta, que no surti de casa”; aquesta resposta va ser controvertida i va causar polèmica. Al cap d’uns dies l’Ajuntament de Barcelona va rectificar i va especificar que tots els lavabos dels establiments oberts al públic són d’ús públic.

Alguns comerços plantegen que una solució passaria per posar lavabos portàtils repartits per la ciutat. D’altres creuen que els bars i restaurants, que són els que tenen serveis habilitats pels clients, haurien de permetre el seu ús tot i la prohibició del PROCICAT de tancar aquests dies. No està clar si la normativa ho permet, però entenen que haurien de poder oferir el seu ús encara que no es pugui consumir a l’interior dels establiments. “I què passa amb la gent que treballa fora i no poden anar a un lavabo per fer les seves necessitats? En el meu cas rebo més peticions de poder anar al lavabo que de menús per emportar“, explica Gino Baba, propietari del Frankfur Calella, situat al carrer Església.

Calella està adherida al projecte No puc esperar!, pensat per facilitar el dia a dia de les persones que necessiten utilitzar un lavabo urgentment per un problema mèdic com poden ser malalties inflamatòries intestinals. Els municipis i establiments adherits cedeixen els seus lavabos perquè les persones que ho necessitin en puguin fer ús.

Comparteix el contingut!

Go to Top