Episodi d’alta contaminació per partícules arreu de Catalunya

Els tubs d'escapament desprenen partícules contaminants

  • La causa és la intrusió de pols sahariana. Això obliga a reduir la velocitat a les vies ràpides.

2020-10-23T18:38:26+01:0023/10/2020|

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi d’alta contaminació per partícules PM10 a tot Catalunya. La causa és la intrusió de pols sahariana. Això suposa modificar la velocitat a les vies ràpides a través del Servei Català de Trànsit (SCT) i la recomanació d’utilitzar els transports públics en cas de desplaçament.

Aquesta mesura es pren a causa dels alts nivells de partícules PM10 que s’estan mesurant en diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i de la previsió que l’arribada de pols sahariana que els està provocant persisteixi durant la jornada d’avui i la primera meitat de demà. Segons les dades de la qualitat de l’aire de la Generalitat, a Mataró, que és el municipi més proper del que es disposen dades, la qualitat és regular per la presència alta de partícules PM10.

Segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona, cada any moren unes 1.000 persones a la ciutat comtal a causa de la contaminació. Representen el 7% de les morts naturals. També provoca un 33% dels casos d’asma infantil i l’11% de casos de càncer de pulmó.

Des de la Generalitat de Catalunya, també es donen una sèrie de recomanacions per a la ciutadania, com per exemple, utilitzar vehicles d’emissions baixes, regular la climatització de la llar, assegurar el bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils i evitar l’exercici físic a l’exterior, sobretot en persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars.

La Generalitat ha instat els municipis a incrementar el reg de carrers i suspendre qualsevol activitat potencialment generadora de pols mentre duri el període d’episodi ambiental de contaminació, sempre que sigui tècnicament possible. També ha prohibit l’ús de bufadors, radials sense aspiració focalitzada o humidificació, i en general totes aquelles eines que puguin aixecar pols, a més de restringir les operacions per asfaltar carrers.

Comparteix el contingut!

Go to Top