Avui toca canviar l’hora: a les 3 seran les 2

Aquesta nit toca canvi dels rellotges. S'hauran de retrassar una hora

  • Aquesta propera matinada entrarem a l’horari d’hivern, és a dir, haurem d’endarrerir els rellotges una hora: a les 3h tornaran a ser les 2h. Tindrem un diumenge de 25 hores.

2020-10-24T12:35:39+01:0024/10/2020|

Aquella rutina d’haver de canviar tots els rellotges de casa per posar-los a l’horari d’hivern torna aquesta matinada de dissabte a diumenge. Els rellotges s’endarreriran una hora i des de llavors, estarem a una hora de diferència del meridià de Greenwich, i no a dues, com passa amb l’horari d’estiu.

No a tots els nostres rellotges els haurem de canviar l’hora: els objectes digitals, com mòbils, ordinadors o rellotges intel·ligents, es canvien de forma automàtica.

Europa no ha decidit si al 2021 serà l’últim canvi horari

Fa un parell d’anys, la Comissió Europea va decidir eliminar aquest doble canvi horari, que al març ens dona una hora menys i a l’octubre una hora més. Al cap de poc temps, es va decidir allargar-ho fins al 2021, i entre el Brexit i la COVID-19, Europa ja té prou maldecaps i sembla que la decisió ferma es tornarà a ajornar.

Si es fes cas de la ciutadania el canvi s’aboliria, ja que segons les dades d’una enquesta, 4,6 milions de persones (84%) van votar en contra del doble canvi horari mentre que el 16% el volien mantenir.

Efectes al cos amb el canvi d’horari

A molta gent li costa adaptar-se al nou horari. Se sol afirmar que canviar l’hora altera el ritme del son i pot provocar irascibilitat, decaïment, tristesa, fatiga, dificultat per dormir o son excessiva i dificultats per concentrar-se.

Però cada persona és un món. En declaracions a TV3, el vicedegà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Jaume Celma, va explicar que les alteracions són diferents a cada persona i depèn de si té alguna malaltia o situació concreta que el faci més vulnerable, “però és clar que ens afecta una mica a tots. Els primers dies ens falta o ens sobra una hora, i això trasbalsa. Però l’adaptació és cosa de pocs dies, d’una setmana, com a molt. I el canvi a la tardor impacta menys que el canvi a la primavera.”

Celma no creu que aquest any hi hagi un impacte especial pel possible toc de queda o un nou confinament. En tot cas, el vicedegà fa algunes recomanacions, com “intentar mantenir les rutines, però basant-se en el rellotge, i no pas en el que sentim. No intentar compensar-ho amb migdiades, que trenquen el ritme del rellotge intern.”

Així doncs, hem de llevar-nos a la mateixa hora i no pensar que els primers dies ho compensarem dormint una mica més o alterant el nostre horari. Tampoc recomana prendre fàrmacs per dormir o per estar més desperts.

Un altre consell, diu Celma, és buscar la llum natural per produir melatonina, l’hormona reguladora dels cicles del son i la vigília. Sobretot, cal fer exercici físic, ja que és “el millor antidepressiu i ansiolític”.

I, en general, per dormir adequadament, no hem de menjar massa abans d’anar a dormir i deixar passar dues hores entre el sopar i el moment de ficar-se al llit.

Aquest podria ser el penúltim canvi d’hora. Però és probable que la situació actual porti a endarrerir la decisió i que l’any vinent tornem a dir que probablement serà el penúltim canvi d’hora que es fa a Europa. 

Comparteix el contingut!

Go to Top