FAQS: tot el que cal saber sobre el toc de queda

La vida nocturna es reduirà dràsticament des d'aquesta nit

  • A partir d’avui mateix, queden prohibits els desplaçaments i la circulació per la via pública des de les 22h i fins les 6h.

2020-10-25T22:03:22+01:0025/10/2020|

El Procicat ha aprovat un toc de queda més restrictiu que el Govern espanyol: començarà a les 22h i s’allargarà fins les 6h del matí, mentre que l’executiu espanyol preveu restringir la mobilitat entre les 23h i les 6h.

Segons el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, “no té vocació coercitiva, té vocació dissuasiva”, però “és indispensable”. Això sí, tindrà caràcter sancionador: s’aplicaran multes d’entre 300 i 6.000 euros, en cas de reincidència. No es detindrà a les persones que trenquin el toc de queda sense justificació.

El comerç ha de tancar a les 21h, la restauració a les 22h

Per tal de complir el toc de queda, els serveis i el comerç han de tancar a les 21h. Les activitats esportives i recreatives també hauran de tancar a les 21h.

En canvi, la restauració, que hores d’ara només pot fer servei a domicili, pot tancar a les 22h.

La cultura pot tancar a les 22h

Les activitats culturals podran allargar l’horari i tancar a les 22h. Es preveu una hora, entre les 22h i les 23h, perquè els assistents puguin tornar a casa. Per tal d’acreditar que es torna del teatre o del cinema, cal guardar l’entrada i ensenyar-la als cossos de seguretat en el cas que la demanin.

Excepcions

Els desplaçaments per assistència sanitària, ja sigui a un hospital o a una farmàcia per comprar medicaments, en són una excepció. També ho són els desplaçaments per anar i tornar de treballar, però caldrà el certificat de l’empresa. Els serveis essencials i els professionals com els transportistes també podran circular.

Una altra excepció és la cura de persones grans, menors d’edat, persones dependents o amb discapacitat. Es podrà, també, fer actuacions urgents davant d’òrgans judicials i retornar al lloc de residència habitual en cas de viatge.

Passejar el gos

Per les persones que entren a treballar a les 6h, es preveu que puguin passejar el gos entre les 4h i les 6h, però en un espai proper al domicili i durant el temps imprescindible.

Transport públic

No es preveuen modificacions en l’horari del transport públic, es mantindran els horaris habituals.

Declaració d’autoresponsabilitat

Els Mossos d’Esquadra demanaran la declaració d’autoresponsabilitat a aquells que estiguin al carrer durant la franja de 22h a 6h. Les persones que estiguin en horari laboral, a més, hauran de portar un certificat de l’empresa, i aquells que vinguin del cinema o del teatre hauran de guardar el tiquet per demostrar-ho.

Comparteix el contingut!

Go to Top