Què és i què comporta el toc de queda?

No es podrà estar al carrer de les 22h a les 6h. Foto: Policia Local de Calella

  • El Govern espanyol ha decretat, per segona vegada, l’Estat d’Alarma a Espanya. Aquesta vegada, però, és diferent al que es va decretar al març. Ara, enlloc de confinament total, serà només nocturn, amb el toc de queda. Però... què és i què comporta?

2020-10-25T18:48:09+01:0025/10/2020|

La Constitució Espanyola i la Llei Orgànica 4/1981 preveuen els Estats d’Alarma, Emergència i Excepció, així com la limitació i restricció de drets, inclòs el toc de queda. 

Un toc de queda és una restricció de les llibertats de la ciutadania. Prohibeix, per exemple, circular o estar a la via pública i l’obligació de no sortir de casa, llevat d’algunes excepcions. Les autoritats poden imposar aquestes restriccions durant una franja horària concreta, ja sigui nocturna, diürna o bé tot el dia, i sempre durant un període de temps determinat. 

El terme toc de queda pot sonar a guerra, i certament, és una excepcionalitat que s’imposa en temps de guerres o conflictes, però també és una mesura que es pot aplicar en cas d’una pandèmia o qualsevol altra situació excepcional.

Legalment, com s’aplica el toc de queda?

Tal i com recull la Llei Orgànica 4/1981, per decretar el toc de queda és necessari declarar prèviament l’Estat d’Alarma, en aquest cas per emergència sanitària. El Govern espanyol pot limitar “la circulació o permanència de persones o vehicles en hores o llocs determinats, o condicionar-les al compliment de certs requisits”.

Què suposa decretar el toc de queda a Catalunya?

Aquesta tarda, el PROCICAT s’ha reunit d’urgència després que el Govern central, després d’un Consell extraordinària de Ministres, hagin aprovat decretar l’Estat d’Alarma. Des la Generalitat de Catalunya, amb el vist-i-plau de Protecció Civil, han acordat prohibir anar pel carrer entre les 22h i les 6 del matí. Tot i que l’executiu espanyol ha posat l’horari del toc de queda entre les 23h i les 6 del matí, les CCAA tenen la potestat d’avançar o endarrerir una hora aquesta restricció. L’Estat d’Alarma estarà en vigor, de moment, fins al 9 de novembre a les 00h. La intenció del govern de Sánchez és prorrogar-lo fins al 9 de maig de 2021.

S’ha aplicat mai a Espanya el toc de queda?

Legalment, no. De fet, és una mesura que la legislació espanyola actual no especifica. És cert, però, que durant el cop d’estat del 23-F del 1981, el colpista Jaime Milans del Bosch el va decretar a la ciutat de València, de les 9 del vespre del mateix dia 23 fins a les 7 del matí del 24.

Una mesura que ja s’aplica a Europa en aquesta segona onada

Un dels primers països en aplicar el toc de queda al seu territori ha estat França, que l’ha aplicat en una desena de ciutats, inclosa la capital, París. En aquest país està prohibit circular pel carrer entre les 9 del vespre i les 6 del matí. A Eslovènia s’aplica el mateix horari a tot el país.A Bèlgica, la prohibició va des de les 00 i fins a les 5 de la matinada i també afecta a tot el país.

Comparteix el contingut!

Go to Top