La Sala Mozart, reconeguda pels seus 116 anys d’història

Arcadi Lluís, Isona Passola i Montserrat Candini, col·locant la placa commemorativa

  • La Sala Mozart ha estat reconeguda avui com una de les 13 sales de cinema de Catalunya centenàries. Des d’avui, lluirà una placa commemorativa entregada per l’Acadèmia del Cinema Català. L’Ajuntament reconeix l’esforç que fa Calella amb el cinema però s’oblida de Foto-Film Calella.

2020-10-27T17:11:13+01:0027/10/2020|

Interior de la Sala Mozart l’any 1968. Foto: Josep Maria Colomer

Calella pot dir que té una de les 13 sales centenàries de Catalunya. És la Sala Mozart, més coneguda com Can Salom, perquè la família Salom n’ha estat la propietària durant tres generacions. Fa uns anys, va cedir la propietat a l’Ajuntament amb la condició que la cultura continués sent la protagonista. El cinema també segueix viu, tot i que no com a cinema comercial.

La Sala Mozart va néixer al 1904 anomenada La Constància, des de llavors ha viscut dues pandèmies: la de la grip espanyola i la de la COVID-19. També ha superat, sense defallir, la Guerra Civil i la dictadura, sense haver aturat mai l’activitat. Entre els anys 50 i els 80 va acollir les sessions compromeses i de vegades quasi clandestines del Cinefòrum. L’any 1988, va rebre el reconeixement de la Generalitat a la Millor sala d’exhibició de cinema de Catalunya per la difusió del cinema català.

Lambert Cussó, un dels treballadors de la Sala Mozart, amb el projector de cine

Per tot plegat, avui ha acollit l’acte de reconeixement de les sales centenàries de Catalunya, organitzat per l’Acadèmia del Cinema Català. L’Arcadi Lluís Salom ha estat l’amfitrió d’una gala conduïda per la presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola, i en la que també hi ha participat el periodista Toni Vall, qui ha fet un recull sobre la història de les 13 sales centenàries. Passola ha destacat l’emoció de viure una pel·lícula al cinema, amb la qualitat de so i imatge adequades, comentant-la un cop finalitza, en detriment de veure una pel·lícula a una pantalla petita com és la d’un telèfon mòbil.

Façana de la Sala Mozart quan encara funcionava com a cinema comercial

L’Arcadi Lluís, propietari de Can Salom, ha explicat que ja hi havia cinema des de finals del segle XVIII, però que era itinerant. La Sala Mozart la van adquirir els seus avis, que van entrar fent una òpera marina. L’Arcadi ha destacat la dedicació de la seva família al món musical, a més de al sector cinematogràfic.

L’alcaldessa, Montserrat Candini, ha conclòs l’acte destacant el compromís de la ciutat amb la cultura amb el Calella Film Festival i el Calella Film Office, però ha obviat a Foto-Film Calella, entitat calellenca que porta més de 50 anys dedicada al món de la fotografia i el cinema.

Comparteix el contingut!

Go to Top