El doctor calellenc Carles Cordón descobreix que els casos lleus de COVID-19 adquireixen immunitat durant almenys cinc mesos
Carles Cordón és patòleg i oncòleg, doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona. Foto: La Vanguardia
Un estudi liderat pel doctor calellenc Carles Cordón demostra que els casos lleus de COVID-19 generen anticossos que duren almenys cinc mesos.
Les persones que han patit la COVID-19 amb símptomes lleus generen anticossos potents que es mantenen durant almenys cinc mesos. És la conclusió d’un estudi fet per l’Escola de Medicina Icahn de la xarxa d’hospitals Mount Sinai, liderat pel doctor calellenc Carles Cordón-Cardo i per Ania Wajnberg. S’ha publicat aquesta setmana a la revista Science.
La investigació s’ha basat en un test serològic desenvolupat per investigadors del Mount Sinai, que, a més de detectar si una persona té anticossos, com fan els tests convencionals, també pot saber quin nivell d’anticossos té. “Això ens indica si la persona té immunitat efectiva o no”, explica el patòleg i oncòleg calellenc Carles Cordón.
El test es va fer a una mostra de més de 30.000 pacients amb coronavirus atesos als hospitals Mount Sinai des del mes de març per identificar els que tenien nivells més alts d’anticossos i eren millors candidats a ser donants de plasma. L’administració de plasma de les persones que tenen anticossos és una de les teràpies que s’està assajant contra el coronavirus.
La majoria dels pacients que passen la COVID-19 de forma lleu o moderada generen nivells d’anticossos alts o molt alts.
En el cas dels pacients amb símptomes lleus o moderats, que són els que no tenen complicacions degut a la malaltia, es va observar que un 7% van produir nivells d’anticossos baixos o molt baixos, un 22% nivells mitjans, un 32% nivells alts i un 39% nivells molt alts. És a dir, més d’un 70% van generar nivells d’anticossos alts o molt alts que “segueixen estant protegits al cap de cinc mesos”, afirma Carles Cordón. “No sabem quant durarà. Seguim treballant amb aquesta mostra de pacients per veure com evoluciona la seva immunitat a més llarg termini”.
En les persones que han superat la COVID-19 i que van tenir contacte amb altres casos positius, “hem vist que els nivells d’anticossos tornen a pujar al cap d’un dia o dos, el que ens fa pensar que mantenen una immunitat efectiva”, declara el doctor Cordón. Tot i així, admet que “ens falta perspectiva per saber quant pot durar la immunitat contra la COVID-19. Només tenim uns mesos d’experiència, necessitem més temps per tenir respostes”. “Amb els resultats que tenim fins ara, podem estar relativament tranquils”, conclou el doctor calellenc.
Segons l’estudi fet per Mount Sinai, algunes persones passen el coronavirus sense desenvolupar una immunitat que perduri en el temps, el que podria explicar els casos en els que una persona que ja ha passat el virus es torna a contagiar.