La suspensió de la cultura deixa a l’aire el futur dels professionals del sector

  • Els artistes han vist com es cancel·laven els esdeveniments i es tancaven espais culturals, com teatres, cinemes o sales d’espectacles. Això els ha deixat en una greu situació econòmica, tot i que no hi ha prou ajudes que arribin a tots els professionals.

2020-11-05T18:39:41+01:0005/11/2020|

La Generalitat ha tornat a suspendre totes les activitats i esdeveniments relacionats amb el món cultural. Tot i declarar-la un “bé essencial”, la cultura és un dels sectors que s’ha tancat més aviat. Els professionals del sector han repetit per activa i per passiva que “la cultura és segura”, però des de les administracions no ho tenen tan clar.

La suspensió de la cultura ha fet que molts professionals es quedin sense ingressos. Alguns han hagut de buscar una altra feina, d’altres ja la compaginaven amb la seva feina habitual. Els autònoms del món de la cultura estan tenint problemes per arribar al final de mes, algunes sales de concerts s’estan plantejant el tancament.

La violinista calellenca Núria Grima es va donar de baixa d’autònoma al mes d’abril preveient que la situació es faria insostenible, havent de pagar les quotes d’autònoms sense tenir ingressos ni ajuts de cap tipus. “A nivell laboral m’ha afectat moltíssim, de fet he buscat feina a l’educació primària que és on sóc ara. He canviat totalment el model laboral dels últims anys en els que podia viure de la música. Ara és impossible” explica. Pràcticament el 90% dels compromisos que tenia s’han cancel·lat o ajornat.

Creu que, si es segueixen totes les mesures de seguretat, com l’ús de mascaretes, la distància de seguretat i la reducció de l’aforament, “un concert és un lloc perfectament segur i que no hauria de ser penalitzat amb l’anul·lació o tancament de la sala. Hem de comptar a més, que la música, igual que les altres arts i la cultura en general, tot i ser considerades activitats no essencials, són vehicles per nodrir-nos a un altre nivell, a un nivell més profund i humà, quelcom imprescindible per suportar situacions d’incertesa com la que estem vivint”.

En Josep Barri forma part de la cobla Ciutat de Granollers i del grup d’havaneres Faroners de Calella. Treballa com a administratiu, però el contracten per les actuacions. Afirma de forma contundent que “és un any nefast. Calella és un dels primers llocs on es va celebrar una Festa Major amb forces actuacions, però la majoria de pobles i entitats no s’han atrevit a tirar endavant les festes i actes que programaven. Si l’any passat vaig passar de 80 actuacions en total, aquest any no arribaré a les 25”. És a dir, ha fet només una quarta part de les actuacions que va fer l’any passat. Alguns esdeveniments que ja tenia programats o reservats des de l’any anterior s’han cancel·lat.

Quan es diu que la cultura és segura no és només per fer un eslògan. Un concert, poso el cas de les havaneres, sempre s’escolten amb la gent asseguda en una cadira. Per tant, només que acotis aquell espai, aquell acte és segur. Tot això es pot fer amb altres tipus de música, les sardanes es poden reconvertir en concerts i tota mena d’actes culturals també. Però crec que hi ha una manca de confiança” entén Josep Barri cap a la població. Considera que les administracions, sobretot les més petites, han preferit anul·lar esdeveniments per evitar aglomeracions en les entrades i sortides, més que en el propi concert.

També és membre d’una cobla, però en aquest cas de La Selvatana, el calellenc Jordi Feliu. També és mestre de tible. “Aquest any ens han anul·lat cap a unes 70 actuacions arreu de Catalunya”, lamenta Feliu. Actua en festes majors i moltes s’han anul·lat degut a la crisi de la COVID-19. Ha fet algun concert que ha programat algun ajuntament “valent”, però la majoria s’han cancel·lat. A més, explica, no cobren al moment de fer el concert, sinó amb retard. Considera que es pot viure de la música, però explica que “has d’estar en una formació una mica potent. A Catalunya som quatre orquestres comptades que podem viure exclusivament de la música. Però hi ha moltes formacions i orquestres que hauran d’abaixar la persiana”.

Ara ha engegat un nou projecte: “fa poc em van oferir portar la direcció de l’escola de música de Blanes, donant classes, i ho vaig agafar. A més a més, rebrem alguna petita ajuda d’una mútua en la que estem els de la orquestra, però són mínims”, explica el compositor i músic calellenc. Recorda que “bona part dels contagis no venen del món de la cultura, que és on es prenen totes les mesures necessàries, sinó que es formen en reunions familiars o festes privades on no es prenen mesures. En el sector cultural s’està fent be la feina”, considera Feliu.

El tenor Albert Deprius, director de l’Associació Cor i Orquestra Simfònia Harmonia, també ha vist com se li han anul·lat molts esdeveniments. “Des del mes de març m’han cancel·lat una gira a Xina, 3 Festivals Internacionals, 2 òperes i 2 sarsueles amb diverses funcions arreu de Catalunya, 1 Oratori i més de 12 concerts” lamenta. A més, han hagut d’adaptar la 9a Temporada Lírica Ciutat de Calella amb concerts de format més reduït. “I crec que això no quedarà aquí… no puc ser gaire optimista”.

Considera que les administracions estan deixant de banda la cultura, ja que han tancat teatres, auditoris i sales de concerts. “Hi ha polítics que s’omplen la boca amb frases boniques defensant i fent veure que creuen en la cultura, però és tot comèdia!” exclama el tenor. Afirma que “en el sector cultural s’han fet les coses ben fetes i no hi ha hagut cap brot” i alaba que Calella hagi demostrat que creu en la cultura. “Jo com a artista no només em dedico a cantar o dirigir, també hi ha una part d’educar al públic, oferint diversitat, fent conèixer noves obres, explicant el repertori… hi ha molta feina a fer; feina que potser s’hauria de fer a les escoles”, exposa Deprius.

Uns altres afectats del sector de la cultura són els actors i actrius. L’actor pinedenc Jaume Casals aquest mes no treballa i està aprofitant per descansar després d’uns mesos molt intensos amb el seu darrer projecte, que s’ha pogut veure al Teatre Gaudí. Afortunadament, van poder fer totes les funcions programades i “si tot va bé, al desembre hem de tornar a engegar ‘Barcelona 24h’ i també torno a fer ‘Kràmpack’, en aquest cas al Teatre Aquitània, tot i que és veritat que aquest mes de novembre teníem dos bolos de ‘Kràmpack’. Un s’ha anul·lat i l’altre estem esperant notícies”, ha explicat Casals.

Jaume Casals està “molt a favor de les concentracions que s’han fet aquests darrers dies en suport a la cultura, perquè com van dir des del Govern, la gent pot anar a treballar, però nosaltres no podem fer-ho. La veritat és que és una pena pel nostre sector”. De fet, Casals està “seguríssim que quan puguem tornar a obrir, la gent tornarà als teatres. Posaria la mà al foc”. L’actor ha volgut recalcar que “la cultura és més que segura. Jo només demano a la gent que ens pugui llegir que quan tot això acabi que no tingui por en tornar als teatres. És un espai per deixar els problemes a casa i per passar una bona estona. Al cap i a la fi, nosaltres ens devem al públic”.

Les ajudes, escasses

Els professionals de la cultura es queixen de la manca d’ajudes pel sector. Alguns s’han pogut acollir a les ajudes als autònoms, també s’ha obert una línia d’ajudes per compensar les pèrdues per anul·lació d’espectacles i activitats culturals amb motius de la COVID-19. Però no han estat suficients. “Els artistes, o bé som autònoms o bé facturem a través d’associacions, per tant, en gran part, estem fora de l’entramat laboral que es té en compte a l’hora de plantejar ajudes des de l’administració. Això fa que patim en gran mesura aquesta situació per la falta de plantejament d’ajudes” diu Núria Grima. No és una situació únicament causada per la pandèmia, “ja de per sí, i abans de la pandèmia, el model laboral/fiscal pensat pels artistes no està ben resolt i planteja un gran perjudici comparatiu amb la resta de sectors”.

Comparteix el contingut!

Go to Top