La DGT fa canvis a diverses normes de trànsit
El 2021 serà un any amb importants canvis viaris. Es modificaran els límits de velocitat i l’enduriment de les sancions al carnet per punts. La velocitat màxima a les vies urbanes serà de 30 km/h, 20 km/h als carrers estrets. Es mantenen els 50 km/h en vies amples. També s’afegiran normes als patinets elèctrics.
La Direcció General de Trànsit (DGT) ha tirat endavant un important paquet de mesures amb un sol objectiu: reduir les morts per accidents, sobretot a les ciutats (on l’any 2019 hi va haver un augment respecte l’any anterior, tot i que al còmput global els accidents es van reduir un 1,23%) però també entre vianants i vehicles de dues rodes, que han passat a ser el col·lectiu més vulnerable i ja acumulen més mortalitat que els vehicles de quatre rodes.
Al Maresme, l’any 2019 es van produir 1.058 accidents de trànsit que van provocar 1.326 víctimes: 13 morts, 97 ferits greus i 1.216 lleus, un 10,11% menys que el 2018.
El consell de ministres va aprovar un avantprojecte de llei per modernitzar el carnet per punts, que està en vigor des del 2006, així com dos reials decrets per modificar els límits de velocitat i afegir a la normativa els vehicles elèctrics de dues rodes.
Aquesta nova normativa entrarà en vigor el proper 2 de gener, tot i que pels límits de velocitat, es deixa als ajuntaments sis mesos per informar als conductors. Les normes del patinet elèctric s’adaptaran de manera progressiva durant dos anys.
Però, quins són els canvis més importants? Te’ls expliquem a continuació.
Canvis de velocitat a les vies urbanes: Màxim 20 km/h als carrers que no tinguin separació entre calçada i vorera. A Calella, per exemple, aquesta limitació ja consta així al carrer Sant Joan. Un màxim de 30 km/h a les vies d’un únic carril per sentit de circulació, això s’aplica a la majoria de carrers de la ciutat. Però amb la limitació d’un únic carril per sentit de circulació també es limitaria la velocitat a la carretera N-II (carrer Sant Jaume) al seu pas pel nucli urbà calellenc. Per altra banda, es manté a 50 km/h en les vies de dos o més carrils per sentit de circulació.
Amb aquest canvi en la velocitat a les vies urbanes, a Calella, la N-II, en el seu pas per l’interior del nucli urbà, tindria una velocitat màxima de 30 Km/h i no 50 km/h com té ara ja que només hi ha un sol carril per sentit de circulació.
Segons el Ministeri de l’Interior, la mortalitat es redueix fins a cinc vegades en cas de disminuir la velocitat d’impacte de 50 km/h a 30 km/h d’un vehicle sobre un vianant.
Avançaments: se suprimeix la possibilitat que turismes i motocicletes puguis superar en 20 km/h la velocitat en carreteres convencionals quan avancen altres vehicles. Es manté però, en autopistes i autovies, sempre que hi hagi dos o més carrils en el mateix sentit de la marxa.
Aquestes noves normes entraran en vigor d’aquí a sis mesos, una vegada les ciutats hagin implementat i adaptat els senyals urbans. La normativa dels avançament, pot trigar mesos en entrar en vigor, perquè s’ha d’aprovar al Congrés i al Senat.
Conduir amb el mòbil: Es puja de 3 a 6 els punts que es perden per conduir amb el mòbil agafat amb la mà i es manté la multa de 200 euros.
Cinturó de seguretat: Es passa de 3 a 4 punts la penalització en cas de no dur-lo posat, així com no portar lligades les cadiretes dels infants o anar amb moto sense casc. Així mateix, es retiraran els punts a qui porti mal col·locat el cinturó o el casc.
Detecció de radars: Portar mecanismes de detecció de radars, encara que no es facin servir, es considera infracció greu i comporta una multa de 500 euros i la pèrdua de tres punts.
Recuperació de punts: Si es fan dos cursos de conducció segura certificats per la DGT, es podran recuperar dos punts. Si no es fa res, caldrà que passin dos anys sense cometre cap infracció per recuperar tots els punts. Fins ara, variava en funció de la gravetat de la infracció, però ara s’unifica.
Això es tracta d’un avantprojecte de llei. Per tant, ara comença la tramitació parlamentària que pot durar com a mínim tres mesos. Després s’ha d’aprovar al Congrés i al Senat i publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Un cop publicat, entrarà en vigor.
Ara, els patinets elèctrics passen a denominar-se vehicles de mobilitat personal, que són tots aquells vehicles d’una o mes rodes d’una sola plaça i propulsats únicament per motors elèctrics. Per tant, no podran anar per les voreres. Aquí, queden excloses les cadires de rodes elèctriques.
Zones de circulació: No podran circular per voreres i zones de vianants, vies interurbanes, autopistes, autovies ni túnels urbans. Hauran de complir les normes de circulació com la resta de vehicles.
Certificat de circulació: per poder circular amb patinet elèctric es necessitarà un certificat de circulació que acrediti que compleixen els requisits tècnics previstos en un manual.
La normativa entrarà en vigor el 2 de gener, excepte l’obligatorietat del certificat, que s’haurà de tenir en un termini màxim de 24 mesos.