El Govern vol convertir l’edifici de Can Saula en un centre cívic i cultural

  • El Govern municipal ha arribat a un acord amb la propietat de Can Saula per disposar-ne durant 30 anys a canvi que l’Ajuntament es faci càrrec del manteniment i exposi la col·lecció de pintura de la família. L'equip de govern té intenció de fer-hi un centre cívic i cultural.

2020-11-15T19:52:14+01:0015/11/2020|

Calella podria tenir un nou centre cívic al bell mig de la ciutat. Es tracta de l’edifici Can Saula, situat al carrer Església número 148. El Govern municipal ha arribat a un acord amb la propietat de l’immoble -la Fundació Germanes Saula Palomer- pel qual el cedeix de forma gratuïta per 30 anys a canvi que es faci el manteniment i s’hi exposi la col·lecció privada de pintura de la família Humet-Saula. No se sap quin cost pot tenir el manteniment de l’edifici ni tampoc el de l’exposició privada de pintura que s’hi ha de mantenir segons l’acord. El Govern municipal vol tenir llest l’edifici de cara a finals d’estiu de l’any 2021.

La intenció de l’equip de govern és convertir la planta baixa i el jardí en espais polivalents per fer tallers, ubicar espais d’informació i acollida, assessorament o espais de relació. A les dues plantes superiors s’hi habilitarien set aules per celebrar tallers de creativitat, salut i creixement personal, idiomes amb grups de conversa, activitats familiars, fotografia i cuina.

Per adequar aquest equipament caldrà fer una inversió important valorada en 450.000 euros per rehabilitar l’edifici. L’avantprojecte inclou fer accessible l’edifici ja que hi ha escales per accedir des del carrer i per accedir al pati interior; té tres plantes (2 plantes i un terrat) i tampoc té ascensor. L’avantprojecte també inclou mesures de sostenibilitat. En aquest sentit, el Govern municipal ha presentat aquest projecte al Programa d’Inversions de la Diputació de Barcelona 2020-2023 -a Calella l’hi toquen més d’un milió d’euros-.

Si el projecte acabés tirant endavant, la Diputació de Barcelona subvencionaria la inversió i l’Ajuntamen de Calella n’assumiria plenament el cost de manteniment.

Un edifici catalogat i protegit

Es tracta d’un edifici construït l’any 1927 inclòs al Catàleg del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Calella. Alguns dels seus elements estan protegits, com són la conformació volumètrica de la casa, les façanes, la posició dels sostres, els materials i els colors originals. Els calellencs hem pogut veure algunes parts del seu interior perquè, durant el Moments de Flors, s’obre al públic engalanat per la ocasió.

L’edifici era propietat de la família Saula, la qual va fundar “La Flor del Día”, una indústria de pastes alimentàries que va tenir molt d’èxit tant al país com a mercats estrangers com el de Cuba o Filipines, posteriorment va ser adquirida per “Pastas Gallo”.

Comparteix el contingut!

Go to Top