Esquerra Calella aposta per fer una pinacoteca municipal a Can Saula

  • Can Saula és un dels escenaris que s'obren engalanats pel Moments de Flors. Foto: Eliseu Guillamon
  • Els republicans consideren que l’edifici té un gran potencial com a pinacoteca, on també es podrien portar a terme activitats relacionades amb l’art i fins i tot, venda d’obres d’artistes calellencs. No es tanquen a un possible centre cívic, però consideren que cal actualitzar bé el Pla d’Equipaments Culturals bé els usos.

2020-11-17T20:25:59+01:0017/11/2020|

Esquerra Republicana troba positiu “posar en valor el patrimoni de la ciutat”, però detecten una “mancança en la planificació dels usos d’equipaments”, tant d’equipaments en funcionament com de noves incorporacions. Consideren que cal posar al dia el Pla d’Equipaments Culturals del 2009 i demanen que es faci comptant amb les associacions culturals i socials. A més, alerten que “cal definir-ne els usos i no caure en un espai ‘excessivament polivalent’ però ‘poc adequat’”. Tot i així, el grup municipal d’ERC no es tanca a la proposta del Govern de fer un centre cívic a Can Saula.

ERC portava al seu programa electoral la creació d’un centre cívic, però creuen que el més adient seria ubicar-lo en equipaments ja existents. “Espais per les entitats locals, espais on poder realitzar activitats socials, sempre en manquen o hi ha demanda, altra cosa és la seva gestió”, destaquen.

El grup municipal d’Esquerra Republicana concep l’edifici de Can Saula com un hotel de les arts on “a banda de mantenir l’exposició de la família Humet-Saula, es portessin a terme activitats de recerca, d’experimentació, de producció , exposició i difusió de projectes artístics a la ciutat en les diferents vessants (pintura, fotografia, escultura,… )”. Tot plegat ho farien pensant en donar oportunitats a artistes locals, tant novells com ja consolidats.

Seria com una pinacoteca on, a més de fer de museu, també es podrien vendre obres d’artistes calellencs. Proposen exposar pintures i escultures que estan al Museu Arxiu i destinar sales a entitats relacionades amb les arts que no disposen d’espai a la Fàbrica Llobet o que en necessiten més. Tot i així, “si hi haguessin diferents propostes viables les portaríem a consulta entre la ciutadania”.  

La proposta dels republicans recorda l’espai, ja oblidat, del Grup Pa, Vi i Moltó, on també es mostraven peces artístiques i també hi havia exposicions propietat de la mateixa associació presidida per Jaume Pruna.

Desconeixement de l’acord

Des d’Esquerra consideren que no tenen prou informació com per tenir una opinió ben formada sobre la proposta del Govern. Cap partit de la oposició coneix els detalls del conveni entre l’Ajuntament i la Fundació Privada Germanes Saula Palomer. Lamentem que en un projecte de ciutat a 30 anys, com el que ens ocupa, el govern no hagi demanat el nostre parer”, diuen els republicans, que només disposen de la informació que s’ha fet pública.

A hores d’ara no tenim més dades, ni el cost de manteniment anual que representaria, però molt ens temem que ni el mateix govern ho sap. No veuríem bé repetir l’experiència del Museu del Turisme”, diuen des d’Esquerra, que explica que “ningú hores d’ara ens ha sabut dir què ens costa a tots mantenir el Museu del Turisme obert”.

Igual que Calella en Comú, estan a l’espera d’una reunió amb l’equip de govern perquè els informi del projecte de Can Saula. 

La Fàbrica, un espai desaprofitat

Esquerra Republicana opina que la Fàbrica Llobet no ha funcionat com a hotel d’entitats tot i ser-ho i ho atribueixen a la dificultat d’espais, a la ubicació i a la manca de dinamització dels espais. “La fàbrica, tradicionalment, ha fet més funcions de magatzem per a entitats que de centre cívic com a tal. Hi ha mancances en el manteniment i condicions dels espais” creuen des del grup republicà. També recorden que cal resoldre les situacions en la que es troben els estudis de formació artística, com són l’escola de dansa i l’escola de música. Aposten per desenvolupar el pla d’usos de la Fàbrica.

Comparteix el contingut!

Go to Top