En marxa un estudi sobre la contaminació atmosfèrica de Calella

  • La unitat mòbil de medi ambient del Departament de Territori i Sostenibilitat està prenent dades a l’aparcament d’autocars dels Apartaments Toyca des de l’11 de novembre. Hi serà fins a finals de gener. Les dades serviran per un treball de recerca de l’Escola Pia.

2020-11-19T11:48:55+01:00 19/11/2020|

Les unitats mòbils són vehicles equipats amb analitzadors automàtics per mesurar els contaminants atmosfèrics i sensors per a les variables meteorològiques. Complementen l’abast de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de la Generalitat de Catalunya, ja que permeten fer campanyes de mesuraments directes dels nivells de qualitat de l’aire en llocs on no hi ha vigilància de la xarxa.

En tot l’Alt Maresme no hi ha cap estació fixe d’aquesta xarxa -la més propera està a Mataró i a Sant Celoni; pel nord, Girona i Begur-. És per aquest motiu que s’ha instal·lat una estació mòbil a Calella durant dos mesos i mig. Servirà per conèixer la qualitat de l’aire de manera directa i poder elaborar estudis.

Precisament, aquest és l’estudi que està fent un alumne de batxillerat de l’Escola Pia de Calella en el que necessita conèixer la qualitat de l’aire a la ciutat. En aquest sentit, el tutor del treball de recerca ha demanat a la Generalitat que s’instal·li de forma temporal aquesta unitat mòbil que pren mesures automàtiques a Calella. Al Departament de Territori i Sostenibilitat li ha anat bé, ja que no tenia dades recents de la qualitat de l’aire a l’Alt Maresme.

El vehicle mesura els nivells de concentració a l’aire dels diferents contaminants que respirem, com són el diòxid de nitrogen i les partícules PM10. Al Maresme tenim sort de tenir aquests valors baixos degut a la gran ventilació que provoca la orografia del terreny. També es controla l’ozó -que dona problemes més aviat cap a l’estiu, tot i que a la nostra zona tampoc és determinant-. Es mesura també el diòxid de sofre, monòxid de carboni i el benzè -que estan associats a la contaminació industrial i al transport per carretera-.

A l’estar situat al costat de la N-II, es podria estudiar l’impacte que ha suposat pel medi ambient l’esperada baixada de trànsit de vehicles per la N-II tenint en compte l’alliberament dels peatges de la C-32, a partir del setembre de 2021.

X