L’empresa calellenca Setemcat alerta de l’excés d’ús de les pantalles a causa del teletreball

  • Un dels treballadors de Setemcat, el calellenc Xavi Tello. Foto: Repor TVE
  • L’equip de l’empresa calellenca Setemcat ha participat en un reportatge de TVE sobre les seqüeles per l’ús de les pantalles.

2020-11-21T20:18:58+01:00 21/11/2020|

Setemcat és una empresa calellenca dedicada a la prevenció de riscos laborals i la protecció de dades. Alerten que ha augmentat considerablement l’ús de pantalles des del confinament i els problemes s’agreugen amb el teletreball, ja que “les cases no estan preparades per poder fer feina. Fas una mica el que pots, perquè la taula, la cadira, la il·luminació, no és la mateixa que podries tenir a la oficina” explica la calellenca Gemma Pera, directora de Setemcat i tècnica de Prevenció de Riscos Laborals.

En una oficina tens la cadira de rodes, el reposabraços, etc.. a casa et posaràs a la cadira de la cuina, l’alçada no la pots regular, les pantalles moltes vegades tampoc. També pot ser que tinguis un espai on no hi hagi tanta llum com hauria d’haver-hi”, comenta la Gemma. Les males postures són típiques del treball a casa, perquè sovint seiem al sofà o al llit amb el portàtil a sobre. “Això si ho fas un dia, una estona, no et passarà res, però si t’has de quedar confinat quinze dies, o una setmana, o has d’estar tres dies a casa, dos dies a la feina, llavors és quan comencem a tenir problemes importants” avisa la tècnica de prevenció de riscos laborals.

A més, sovint no tenim en compte la importància de la il·luminació. “És molt diferent veure una imatge que haver de llegir. L’esforç de l’ull és diferent, llavors és quan tenim problemes perquè no tenim suficient il·luminació”.

Tampoc és bo fer un horari més flexible, ja que perdem les rutines. La Gemma Pera recomana “intentar portar el mateix ritme que portes a l’oficina o acabarem pensant que les 8 hores de feina es converteixen en 24”. També és important sortir de casa i no estar tot el dia tancats, a més de no anar a la nevera sovint.

Experts en un reportatge de TVE

La Gemma Pera i el Xavi Tello, un dels treballadors de Setemcat i tècnic en Protecció de Dades, van participar en el programa Repor TVE, en un capítol anomenat Secuelas del pantallazo, que s’emetrà aquest diumenge a les 22:30h al canal 24h.

En ell, van explicar com ha influenciat el teletreball en les nostres costums amb les pantalles, a més del tema ergonòmic sobre com seure i com posar bé la pantalla.

L’ús de les pantalles més continuat, tot i que ja estàvem enganxats, però estan a casa hem fet més ús, la tele ha estat més hores engegada, no hem tingut el descans del desplaçament”, explica en Xavi Tello.

Setemcat, situat al carrer Costa i Fornaguera número 33, va obrir fa 7 anys a la nostra ciutat i ara estan adequant una nova oficina a prop d’on estan ubcats ara. Compten amb traslladar-se cap al gener.

 

X