Operen un gos tres vegades per empassar-se un ham que havien deixat tirat a la platja

  • El Gas es va empassar un ham a la platja i va haver de passar per tres operacions
  • Els veterinaris denuncien que és habitual atendre casos de gossos que s’empassen hams a la platja. El Gas, un pastor belga malinois, va haver de ser operat tres cops després d’empassar-se un ham. Li ha tocat viure el pitjor dels casos.

2020-11-29T16:48:22+01:00 22/11/2020|

En Cristau Villegas va de forma habitual a la platja amb el seu gos, un pastor belga malinois anomenat Gas, perquè pugui jugar i córrer. Fa dues setmanes, l’hora d’esbarjo es va convertir en una tortura: el Gas es va empassar un ham que algun pescador havia deixat tirat a la platja, entre la Riera Capaspre i la zona dels socorristes.

La clínica veterinària NG de Calella explica que cada any tenen casos de gossos que s’empassen hams a la platja. Per desgràcia, és una situació habitual, especialment a l’hivern, que és l’època que els gossos poden anar lliures per la platja. Fan una radiografia i veuen on és i si està clavat o no. Normalment, amb una dieta amb molta fibra o l’anomenada dieta de l’espàrrec blanc el poden treure, per això li van recomanar a en Cristau que li fes aquesta dieta a en Gas.

Vaig anar a la platja i al tornar vaig veure que portava un fil sortint de la boca, súper llarg. Em vaig espantar i vam anar al veterinari. Ens va dir que ens esperaríem a veure si el treia donant-li espàrrecs blancs. Ens vam esperar un dia, un altre dia, i al següent dia ja va començar a vomitar”, explica en Cristau. Veient que no millorava, el va tornar a portar al veterinari, on li van fer una fibrobroncoscòpia d’urgència, que consisteix en introduir un tub amb una càmera pel nas o per la boca per treure-li l’ham. Tampoc hi va haver sort. “Al final li van haver d’obrir l’estómac i els intestins perquè se li havia quedat l’ham clavat a l’entrada de l’estómac. El fil es va fer una bola amb herbes i amb menjar i se’n va anar cap als intestins a fer la digestió, li estava fent tensió a l’ham. Per això em va vomitar com 15 vegades el pobre gos”, lamenta el propietari del Gas.

A dalt, el Gas amb el fil de l’ham. A baix, l’ham clavat a l’estómac

Van tornar a casa per fer la recuperació, però alguna cosa no anava bé: la sutura del múscul de l’abdomen li sagnava, se li va fer un drenatge natural. El van haver d’operar de nou al cap de cinc dies. “Fèiem d’infermers 24 hores”, afirma en Cristau. Aquesta segona operació tampoc va anar bé, el cos del gos tampoc va acceptar la sutura. El dilluns el van operar per tercera vegada. “Ara sembla que està millor, de moment no li sagna la ferida, no se li ha obert”, diu en Cristau, alleugerit perquè, després de dues setmanes molt dures, el Gas està més animat.

Cal que els pescadors revisin que no els ha caigut cap ham a la platja. Tant els gossos com altres animals salvatges se’ls poden empassar i tenir greus problemes. També pels nens petits que juguen a la sorra. Per desgràcia, trobar hams tirats a la platja resulta habitual.

Segons la clínica veterinària NG, el cas d’en Gas és el pitjor que pot passar quan un gos s’empassa un ham. A més, expliquen que, per desconeixement, quan els amos dels gossos veuen que tenen un fil penjant a la boca el primer que fan és estirar, quan és el pitjor que es pot fer. El millor és portar-lo a un veterinari perquè l’examini.

A Calella, es permet que els gossos estiguin a la platja de l’1 de novembre fins al 30 d’abril.

Diversos seguidors s’han queixat de la quantitat d’hams que hi ha a la platja

Han sigut dues setmanes molt dures, al gos li veus la cara i et donen ganes de plorar i tot” recorda el propietari d’en Gas. “Jo estic seguríssim que no va ser volent, que els pescadors no tiren els hams, però s’ha de tenir molt de compte perquè tant els gossos com nosaltres com els ocells que viuen a la platja se’ls poden enganxar”, considera. Amb la seva mare, s’han plantejat penjar cartells alertant als pescadors perquè tinguin cura i recullin els seus hams. Un petit descuit pot provocar conseqüències greus, com les que li han tocat viure al Gas. Els pescadors haurien de revisar les seves pertinences i llençar els hams a la paperera.

Cicatriu del Gas després d’operar-lo per treure-li l’ham

X