Els Pressupostos de l’Estat debatran una partida de mig milió d’euros per la Zona Esportiva de la Muntanyeta

Congrés dels Diputats, on es votaran els Pressuposts Generals de l'Estat. Foto: La Razón

2020-11-24T17:20:08+01:0024/11/2020|

Es preveu que l’Estat inverteixi fins a 1.999 milions d’euros a Catalunya, això significa un increment del 48% respecte del pressupost anterior. Aquesta xifra continua essent inferior a l’aportació que Catalunya fa a les arques de l’Estat. Hi ha prevista una inversió de 335 milions d’euros per a les línies de Rodalies catalanes i 665 milions per la infraestructura ferroviària gestionada per ADIF.

El pressupost de l’Estat puja a poc més de 383 mil milions d’euros. L’anterior, que es va aprovar el 2019 pujava a 345 mil milions d’euros. Es tracta d’un increment d’un 11%. Aquest any 2020 no es va arribar a aprovar el pressupost i l’Estat ha seguit amb el pressupost del 2019 prorrogat. Catalunya en rep el 16,5% mentre que hi aporta el 19%.

Sembla que el govern del PSOE i Unidas Podemos aconseguirà els suports necessaris per tirar endavant el pressupost de 2021 de l’Estat Espanyol després de no tenir pressupost durant aquest any 2020. A part dels vots del PSOE i Unidas Podemos també comptarà amb els vots de BNG i EH Bildu.

La CUP ha estat l’únic partit d’esquerres que ha presentat esmenes a la totalitat; en clau catalana també ho han fet Junts per Catalunya (només 4 dels 8 diputats), Coalició Canària, Foro, VOX i el Partit Popular.

Els quatre diputats de Junts que representen al PDeCAT han presentat esmenes als pressupostos. Endinsant-nos, es pot veure que demanen 500.000 euros per la inversió que l’Ajuntament de Calella està realitzant a la Muntanyeta. En concret, per la millora dels vestidors i el paviment de la zona esportiva, tot plegat inclòs en l’obra que ja està realitzant l’Ajuntament des de principis d’agost i que té un cost d’1,3 milions d’euros. L’esmena també inclou la millora de la sala de fitness. A banda, també considera que cal invertir 50 milions d’euros per l’estabilització de les platges de l’Alt Maresme.

Segons va publicar l’alcaldessa Montserrat Candini al Twitter, també hi havia prevista una esmena presentada pel PDeCat als pressupostos Generals de l’Estat per transferir 150.000 euros al Museu-Arxiu de Calella però el seu partit no l’ha presentat finalment.

Junts per Catalunya també demana una partida de 50 milions d’euros pels municipis afectats pels últims temporals forts que han malmès la nostra costa. També demanen una inversió en la infraestructura de Rodalies amb la renovació dels sistemes de control i senyalització i una partida extraordinària directament als municipis per fer front a la crisi del COVID-19; especialment pels municipis de menys de 20.000 habitants com és el nostre.

Per altra banda, ERC ha demanat un finançament extra per pacificar la N-II al seu pas pels municipis del Maresme. El partit republicà demana que s’hi destinin 400 milions d’euros. També ha proposat aportar diners de l’Estat pel pla director d’aigua regenerada del Maresme.

El Govern central busca els vots positius dels 4 diputats del PDeCAT i els 13 d’ERC per tirar endavant els pressupostos. Caldrà veure quines concessions els hi donen.

No han estat els únics que preveuen inversions a la nostra zona. El grup de Ciutadans ha demanat duplicar la partida a l’Autoritat Metropolitana del Transport de l’Àrea de Barcelona per finançar el transport regular de viatgers, passant de 109 a 209 milions d’euros. També ha demanat un pla de modernització, millores i accessibilitat de les estacions de Rodalies valorat en 25 milions d’euros i destinar diners a un pla de recuperació del litoral del Maresme valorat en 10 milions d’euros.

El PP no ha presentat esmenes que beneficiïn el nostre entorn immediat, però demana que no s’incrementin els sous dels càrrecs electes. En aquest sentit, demana també congelar el sou dels alcaldes que ve fixat a cada pressupost pel número d’habitants del municipi. També s’ha especificat el cost que tindrà la nova senyalètica de les carreteres després del canvi de normativa del Reglament de Circulació, que consideren, caldria invertir 12 milions d’euros en la renovació de senyals.

Comparteix el contingut!

Go to Top