La dessalinitzadora del Tordera triplicarà la seva capacitat durant els propers 15 anys

  • La meitat de l'aigua potable de Calella prové de la dessalinitzadora del Tordera
2020-11-28T14:30:00+01:00 28/11/2020|

Ubicada al terme municipal de Blanes abasteix una població de 300.000 habitants i inclou els municipis de l’Alt Maresme des de Palafolls fins a Arenys de Mar entre d’altres; també Calella. Actualment té una capacitat de 20 Hm3/any i s’ampliarà a 80 Hm3.

  • La dessalinitzadora de la conca del Tordera, ubicada a Blanes, va ser la primera dessalinitzadora de Catalunya, inaugurada el 2002 i amb una capacitat inicial de 10 Hm3. Ampliada posteriorment al 2009 fins a 20 Hm3. Actualment a Catalunya hi ha dues dessalinitzadores, l’altre està situada al Prat, a la conca del riu Llobregat

En l’horitzó dels propers 15 anys i en el marc de l’agenda verda de l’ACA, es preveu un nou impuls a l’aigua dessalinitzada. L’ACA haurà de desembutxacar 150 milions d’euros per invertir fins al 2035.

Aquesta inversió també preveu l’ampliació de la dessalinitzadora  del Llobregat i la construcció d’una nova planta dissenyada per produir 20 Hm3/any a la conca del riu Foix. En total es duplicarà la capacitat de dessalinització a Catalunya des dels 80 hm3/any actuals als 160 hm3/any. Dins aquest pla també hi ha l’augment de la quantitat d’aigua regenerada per les depuradores catalanes. L’objectiu és alentir el descens de les reserves naturals.

  • L’aigua que consumim a Calella prové de la depuradora de l’Alt Maresme que genera 20 Hm3 anuals i de la dessalinitzadora de Blanes que produeix 20 Hm3 més.

Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, la dessalinització de les dues plantes catalanes ha produït més de 220 hm3 d’aigua entre 2005 i el 2020.

  • La planta, ubicada al terme municipal de Blanes,capta l’aigua a 800 metres de la costa de la conca del Tordera a 30 metres de profunditat. Té 20 filtres de sorra pels quals l’aigua passa a pressió en dos etapes. A continuació, l’última etapa de filtratge es fa amb cartutx. L’aigua, encara salada però ja neta, passa per un sistema d’osmosi inversa que la dessalinitza mitjançant les 5.824 membranes. Un cop a l’etapa final, l’aigua es remineralitza i s’envia als dipòsits per ser introduïda a la xara d’aigua potable.
X