La mascareta serà necessària fins a finals de 2021

Ja ens hem acostumat a sortir de casa amb mascareta. Els guants ja no ens calen però sí el rentat de mans constant

  • Conviurà la vacunació amb la possible tercera onada de la pandèmia. Si ho fem bé podrem treure’ns la mascareta a finals de l’any que ve. El que no se sap encara és quin temps dura la immunitat de la vacuna.

2020-11-29T16:35:42+01:0029/11/2020|

El fet que les vacunes tirin endavant, com està previst, a principis de 2021 i s’acabi vacunant almenys la meitat de la població no voldrà dir que ens puguem treure del damunt les mascaretes. Han vingut per quedar-s’hi durant força temps.

L’explicació és clara: el fet que tinguem la meitat de la població vacunada -a l’estiu de l’any que ve-, voldrà dir que encara n’hi haurà una altra meitat que no ho estarà. Per tant, les mascaretes, la distància social i el rentat de mans s’hauran de mantenir per protegir les persones que encara no s’hauran vacunat. A tot això se li suma que encara no se sap quan de temps dura la immunitat de la injecció.

Pla de vacunació

La Organització Mundial de la Salut (OMS) està treballant en un pla massiu de vacunació a tot el món. Mentrestant, a l’Estat espanyol s’han establert tres fases que començaran a partir del gener, després de Reis. Es preveu que quan s’iniciï aquest pla de vacunació comenci, al mateix temps, la tercera onada de la pandèmia.

La primera fase, es preveu que duri tres mesos, entre gener i març. Es vacunarà tot el personal de primera línia. Personal sanitari, tant dels centres de salut com de les residències. També la gent gran resident i les persones que tenen un alt grau de dependència.

Una segona fase, prevista a partir del segon trimestre de 2021, contempla, totes les persones més grans de 64 anys, persones de més risc, també les que viuen en entorns o en treballs que cal que estiguin tancats, les persones més vulnerables per la seva situació social i econòmica. S’inclourà també en aquesta segona fase tot el personal que treballa en sectors essencials, docents i població infantil.

Ja en una tercera fase també està previst estendre-ho a totes les persones majors de 16 anys i centralitzar la vacunació en les zones on hi hagi més incidència de brots. Embarassades i, finalment, persones que han estat contagiades i ja recuperades. Aquesta última fase es variarà en funció dels coneixements que aporti el propi procés de vacunació i la pròpia pandèmia.

L’objectiu és baixar l’índex de rebrot per sota de 25. Ara mateix a Catalunya és de 203 a Calella és de 495.

Canvi a l’estil de vida

El que tothom té clar és que el món post-pandèmia passarà quan revisem el nostre estil de vida per reduir la vulnerabilitat de la nostra salut. Caldrà reflexionar sobre la cobertura sanitària universal i la inversió en salut i recerca, planteja la OMS.

Comparteix el contingut!

Go to Top