Raquel Amoedo (CAP Calella) és la infermera referent covid de les escoles

Raquel Amoedo és la RECO de les escoles de Calella. Foto: CSMS

  • És el nexe entre el CAP i les escoles de Calella. Es coordina amb les direccions de les escoles, manté el cens dels grups de convivència i comunica els casos sospitosos i confirmats.

2020-12-12T19:59:32+01:0012/12/2020|

Raquel Amoedo és la infermera referent covid de les escoles de la nostra ciutat. Se la coneix com a RECO. És la referent sanitària a les escoles calellenques.

La seva funció és coordinar-se amb les direccions de les escoles per gestionar els dubtes i les casuístiques que apareguin a cada centre, mantenir el cens de les escoles amb els grups de convivència estables i controlar les autoritzacions familiars per gestionar proves PCR. També col·laboren als cribratges a les escoles i en l’estudi dels contactes estrets. A més, fan la comunicació dels casos sospitosos i confirmats a la direcció dels centres educatius i a vigilància epidemiològica.

Amoedo gestiona 9 centres educatius: les tres llars d’infants, les escoles d’infantil i primària, les de secundària i batxillerat i l’Escola Oficial d’Idiomes. També ajuda, si li requereixen, en les activitats extraescolars, però no en té cap de referència.

La RECO està en contacte constant amb els gestors covid del CAP, amb la infermera referent del CAP, amb els equips mòbils, amb vigilància epidemiològica, amb els scouts, que són els que fan el contacte telefònic dels casos i amb els referents d’Atenció Primària dels casos positius.

Cada població té un referent de l’equip de vigilància epidemiològica al qual comunica els casos confirmats, coordina l’atenció primària per a la realització de les PCR i estudia la situació a l’escola per determinar les mesures a prendre. També investiguen els brots escolars i controlen els casos més complexes.

Quan detecten un cas positiu i decideixen que han de posar en quarantena una classe, activen els equips mòbils, que són unitats externes de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) formats per infermers i auxiliars d’infermeria que es desplacen als centres educatius a realitzar les PCR.

Dins de l’àmbit escolar es consideren contactes estrets els “alumnes i professors que formen part d’un grup de convivència estable definit a l’àmbit educatiu”, diferencia la RECO. Són els alumnes que formen part d’una mateixa classe i el professor, però hi ha diferències entre els mestres. En el cas d’infantil i primària sí que es consideren part del grup de convivència per la quantitat d’hores que passen dins de l’aula, per tant, quan s’aïlla la classe, també el professor ha de fer la quarantena. En canvi, en el cas de la ESO, batxillerat, cicles formatius i monitors de menjador no es consideren part del grup, perquè passen poques hores junts dins de l’aula i utilitzen mascareta.

Aquesta diferència és una de les que més dubtes està generant entre els directors de les escoles, que són els gestors covid de cada centre i amb els que està en contacte la RECO.

Els gestors covid de les escoles són els directors. Estan permanentment en contacte amb la infermera referent covid per comunicar totes les dades necessàries relatives als infants, com l’assistència, per tal de determinar si cal aïllar la classe.

Entre els alumnes de les diferents classes també hi ha relació, però diferent. Amoedo explica que “hem tingut un cas que hi havia tres línies de tercer de la ESO a una escola, dues estaven aïllades i quedava una que no tenia cap cas. A aquesta que no estava aïllada se li ha fet un cribratge poblacional per veure si hi havia un cas positiu al mig. Aquests no cal que s’aïllin”.

Per valorar si cal aïllar o no una classe, en el moment que tenen constància d’un cas positiu ho comuniquen a l’escola i demanen les dades d’assistència d’aquell alumne. Si el nen o nena ha anat a classe durant les últimes 48 hores, posen en quarantena la classe durant deu dies des de l’últim contacte amb el cas. A partir d’aquí, s’informa al servei d’epidemiologia i es notifica a la direcció de les escoles. També demanen l’assistència de la resta d’alumnes per establir a qui se li ha de fer la PCR.

Comparteix el contingut!

Go to Top