L’Ajuntament es creu la versió d’Urbaser en l’afer de la recollida selectiva de l’Hotel Las Vegas

  • L’Ajuntament ha decidit exonerar la UTE Urbaser - Arca del Maresme de mala praxis després que es fes pública la barreja dels contenidors de diferents fraccions de selectiva. La resolució arriba quatre mesos i mig després.

2020-12-17T13:10:09+01:0017/12/2020|

La primera part de la resolució sobre la investigació oberta arran del vídeo publicat per CALELLA COMUNICACIÓ el 31 de juliol on es veia com l’empresa de recollida de residus, Urbaser, abocava tots els contenidors de selectiva dins d’un mateix camió, sense separar-los, ha arribat després de quatre mesos i mig. En aquest cas, l’Ajuntament es creu la versió d’Urbaser, i diu que estimen íntegrament les al·legacions presentades per l’empresa de neteja.

Quatre mesos i mig després que es fes públic el video, el Govern Municipal explica que es creu la versió d’Urbaser, però no fa públic l’informe de la seva exoneració tot i haver-se-li demanat reiteradament.

Urbaser va fer arribar el seu informe just 3 dies després de la publicació del vídeo. En l’informe de l’empresa s’explicava que “diàriament, en la recollida d’envasos de l’hotel Las Vegas, es troben els contenidors plens de residus impropis i, per aquest motiu, es va decidir no recollir els contenidors de manera selectiva i es van avisar els operaris que fan la ruta de rebuig”. L’empresa, per tant, havia pres una decisió sense comunicar-la prèviament al consistori.

Malgrat tot, el consistori no tenia constància que Urbaser hagués variat el sistema de recollida selectiva en aquest punt. L’empresa va variar la seva ruta unilateralment, ja que agrupaven contenidors, que aparentment eren de diferents fraccions, en un mateix camió. A més, l’endemà de la publicació del vídeo va recollir de nou totes les fraccions per separat fins que l’hotel va tancar a principis d’agost degut a la pandèmia.

Les condicions del contracte de la UTE Urbaser – Arca del Maresme, adjudicatària del servei de recollida selectiva, obliguen a l’empresa a comunicar qualsevol modificació o alteració en els recorreguts sota un règim de sancions que van des dels 300 als 30.000 euros.

L’Ajuntament ha tingut el tema entretingut durant quatre mesos per redactar un informe exculpant l’empresa de “mala praxis”, donant-li la raó. Al mateix temps, ha decidit obrir un expedient sancionador a l’Hotel Las Vegas per no realitzar correctament la recollida selectiva.

Diversos veïns de la ciutat havien manifestat en el moment de publicar el vídeo que no era la primera vegada que es recollien els contenidors de recollida selectiva de forma conjunta, sinó que és una pràctica que també s’ha realitzat a altres punts de Calella.

Expedient sancionador a l’Hotel Las Vegas

El fet que l’Ajuntament es cregui la versió d’Urbaser, fa que el consistori hagi obert un expedient sancionador a l’Hotel Las Vegas “per no reciclar acuradament els residus”. L’hotel podrà presentar les al·legacions que consideri oportunes en referència als fets.

Des de l’hotel van explicar que sí que feien la classificació de residus correctament, que tenien els diversos contenidors preparats i tancats en un magatzem. Al principi, Urbaser anava fins a aquest magatzem a buscar els contenidors, però al·legant que perdien el temps esperant fins que un membre de l’hotel els obria les portes, van demanar que se’ls deixés els contenidors al pati exterior, llestos per ser abocats al camió.

Auditoria a Urbaser pel servei de recollida selectiva

En l’anterior ple, el grup municipal de Calella en Comú va presentar una moció per demanar una auditoria en la gestió de la recollida de residus de Calella per comprovar si l’empresa està realitzant la recollida amb les condicions de l’adjudicació.

La CUP ha engegat una campanya audiovisual en la que està investigant la forma de treballar de l’empresa de recollida selectiva. Han extret conclusions com que s’utilitzen camions que ja no haurien d’estar en ús per la seva antiguitat i que l’empresa proposava, en el moment de presentar-se al concurs públic, fer una app amb el seguiment dels camions que no s’ha arribat a fer.

La recollida costa uns 2 milions i mig d’euros. Tots els grups municipals hi van votar a favor. Es desconeix l’estat d’aquesta auditoria externa. Tots els grups municipals van votar a favor que es fes una auditoria per la qualitat de la recollida selectiva a Calella. De moment, però, no ha trascendit que el Govern hagi fet passos en aquest sentit.

Comparteix el contingut!

Go to Top