L’Hospital de Calella tanca temporalment quatre quiròfans per risc d’infecció microbiològica

  • En el darrer control que s'ha fet a l'àrea quirúrgica s'ha detectat que les mostres microbiològiques preses superen els llindars permesos. Els 4 quiròfans de l'hospital estan aturats i s'han reprogramat les intervencions. El quiròfan d'urgències continua funcionant.

2020-12-19T09:44:40+01:0018/12/2020|

Quatre dels cinc quiròfans de l’Hospital de Calella estan tancats temporalment. El motiu té a veure amb els paràmetres de bioseguretat, que superen l’índex recomanat. Això podria fer augmentar el risc d’infecció en cas que es realitzés una operació. Per això, s’ha aturat l’activitat programada de forma immediata per garantir la seguretat dels pacients.

Els paràmetres que es controlen en una àrea quirúrgica són la sobrepressió de l’interior del quiròfan, la climatització, els filtres purificadors d’aire, el control microbiològic del mobiliari i dels instruments i la disciplina del personal.

En el darrer control microbiològic que s’ha fet a l’àrea quirúrgica, es va detectar que les mostres preses es troben fora dels llindars de bioseguretat recomanats. A hores d’ara, només continua en funcionament el quiròfan d’urgències, que atén els casos que no poden esperar.

L’hospital ha explicat a través d’una nota que per les festes nadalenques, l’activitat quirúrgica es redueix a la meitat, això fa que l’aturada forçada dels quiròfans aquests dies per fer la desinfecció no tingui tanta afectació com si hagués passat en un altre època.

Amb tot, La Corporació de Salut del Maresme i la Selva assegura que s’han pres mesures com la intensificació de la neteja i el recanvi dels filtres HEPA, que eviten la propagació de bacteris i virus a través de l’aire. L’activitat quirúrgica es reprendrà quan els resultats de les anàlisis microbiològiques, en el següent control després de la neteja en profunditat, garanteixin la seguretat.

En els quiròfans es poden agafar infeccions a través de les ferides quirúrgiques. Són microorganismes que es troben a la mateixa pell, a la roba que porten els sanitaris del quiròfan, a les superficies o a l’aire. Per aquest motiu, cal seguir unes normes específiques de neteja després de cada operació, després de la jornada d’operacions del dia i cada setmana. Un cop net, es fan controls per determinar si els nivells estiguin per sota dels límits.

Pel moment, no s’ha registrat cap infecció en els pacients que havien estat operats. S’està portant a terme una vigilància activa dels pacients intervinguts des de l’1 de desembre per controlar que no desenvolupin una infecció.

Pugen a 27 els ingressats per COVID-19 a l’Hospital

Actualment hi ha 27 pacients amb coronavirus ingressats a l’Hospital, 18 estan a la planta de medicina interna i 9 al sociosanitari. Afortunadament, en els últims dies no s’han hagut de lamentar morts per COVID-19.

A Calella, l’índex de risc de brot és molt alt, arribant als 622,78 punts. En la última setmana s’han diagnosticat 36 persones a través d’una PCR o d’un test d’antígens.

La Rt o taxa de reproducció de l’epidèmia està disparada: se situa en 2,33, això vol dir que cada 10 persones infecten a 23 més. L’ideal és que estigui per sota de l’1.

Comparteix el contingut!

Go to Top