Un miler de calellencs ja han patit la COVID-19
Degut a la situació epidemiològica, ha crescut l'atenció telefònica al CAP
Calella supera el miler de persones contagiades per la COVID-19, el que representa un 5,3% del total. S’espera que en les pròximes setmanes arribem al pic màxim, motiu pel qual els hospitals ja han començat a desprogramar operacions, com ha fet l’Hospital de Calella. Tot i així, Sanitat nega un nou confinament domiciliari.
El nombre de calellencs que han estat afectats per la COVID-19 ja supera el miler. 1.016 veïns i veïnes de la ciutat han patit els seus efectes, ja sigui amb símptomes greus o pràcticament sense adonar-se’n. Representa el 5,3% de la població, una xifra inferior a la que marca l’estudi de seroprevalença fet per l’Estat i que apuntava que l’11,6% dels catalans havia passat la COVID-19.
Segons les dades de l’Agencia de Qualitat i Avaluació Sanitària de Catalunya, un miler de calellencs ja haurien passat la COVID-19. De totes maneres entre el març i el maig no es feien tests massius com s’estan realitzant ara i, per tant, se suposa que hi haurà més gent que l’hauria passada.
A Calella també es comptabilitzen 5.332 casos sospitosos. Aquests són els casos que, presentant símptomes, no se’ls ha pogut fer la proves de detecció; això sobretot va passar durant la primera onada.
En total, 418.318 catalans han patit coronavirus fins a dia d’avui, diagnosticats amb proves PCR i tests d’antígens. Si ens fixem en les xifres de tot l’Estat, el nombre de casos arriba als 2.252.164, després de comptabilitzar-ne aquest passat divendres més de 40 mil, la xifra més alta des de l’inici de la pandèmia.
Segons la quarta onada de l’estudi de seroprevalença de l’Estat, uns 4,7 milions de persones haurien passat la COVID-19. La xifra oficial és de 2,25 milions.
Pel que fa al nombre de defuncions com a conseqüència del virus, a l’Estat se n’han produït 53.314. Un 33% d’aquestes morts s’han produït a Catalunya, en total 17.931. Al Maresme s’han mort 858 persones. Segons els registres, i a l’espera de les dades oficials, el coronavirus s’hauria endut una quarantena de calellencs.
Tot i les preocupants dades, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat avui que no hi haurà un nou confinament domiciliari, sinó que la intenció és doblegar la corba amb les mesures preses. Algunes comunitats ja estan imposant noves restriccions: Castella i Lleó ha avançat el toc de queda a les 20h, tot i que des del Ministeri de Sanitat han recordat que només pot moure’s una hora de l’hora que van marcar, les 23h. Andalusia també vol avançar el toc de queda i ha demanat al Govern poder decretar confinament domiciliari en alguns municipis.
Les actuals restriccions a Catalunya acaben, en principi, el 24 de gener. No seria estrany, però, que les allarguessin o, fins i tot, imposessin noves mesures. Segons un informe de la Conselleria de Salut, el pic de contagis i de llits UCI ocupats es preveu per la segona setmana de febrer -queden 4 setmanes-. Els hospitals han començat a moure fitxa desprogramant operacions no urgents per tal d’alliberar llits. L’Hospital de Calella, que té dues plantes senceres dedicades a pacients covid, ha anunciat la reducció de l’activitat quirúrgica no urgent. La meitat dels llits a disposició dels pacients covid estan ocupats a hores d’ara.
El CAP de Calella també ha optat per alliberar espai traslladant l’activitat relacionada amb la COVID-19 a l’Hotel Summer. Allà s’hi instal·laran els gestors covid per fer el seguiment dels casos positius i dels seus contactes i es faran les proves de detecció de la malaltia.
On es produeixen els contagis?
Un 70% dels contagis es produeixen dins de casa, on anem sense mascareta, segons les dades que ha recopilat la Xarxa de Vigilància Epidemiològica, que ha analitzat l’origen dels contagis durant el mes de desembre. D’aquests, un 58% es produeixen entre convivents i un 11% durant les visites.
L’altre 30% dels contagis es donen fora de casa, la majoria en les reunions socials (un 14%). Un 7% es produeixen en l’àmbit laboral i un 5% en l’àmbit escolar. Un 2% es donen en hospitals i geriàtrics.
Només iniciar-se el curs, ja hi ha classes confinades a les escoles calellenques. Hores d’ara hi ha dos grups confinats.