Un any del Glòria, una llevantada històrica

La platja va quedar plena de restes vegetals després del pas del Glòria

  • Entre el diumenge 19 i el dijous 23 de gener de 2020 es va produir un temporal de llevant totalment extraordinari a Catalunya: el Glòria. Una pertorbació que va deixar acumulacions de precipitació de fins a 500 mm i onades de fins a 7 metres al litoral.

2021-01-20T09:55:43+01:0020/01/2021|

Avui fa un any arribava a Catalunya el Glòria, un temporal que es quedaria a casa nostra 4 dies i que va provocar inundacions, ventada general i sobretot un temporal marítim que en alguns casos, avui dia, encara no té precedents.

Episodis similars de precipitació si que en trobem. Però per trobar una situació similar de pluja cal retrocedir fins a la primera meitat del segle XX. Concretament, del 15 al 20 de desembre de 1932. En aquell temporal, també es van superar els 400 mm de precipitació en molts punts, com el Montseny, l’Alt Empordà o la Garrotxa.

Però, tornant al 2020, el Glòria va deixar precipitacions totalment excepcionals en un mes de gener. De fet, en 71 de les 96 estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) que tenen més de 20 anys de dades van mesurar la seva precipitació diària més important en un mes de gener.

També va deixar intensitats de precipitació que no son gens habituals. En molts casos, algunes tempestes van descarregar més de 20 mm en 30 minuts en sectors del litoral i prelitoral. Entre els valors més destacats, trobem els 30,1 mm que van caure a Cabrils el dia 21.

A banda de les pluges, el Glòria va deixar fortes ventades, amb vent de llevant i gregal. Normalment, el vent més fort es registra a les cotes altes del Pirineu, però en aquesta ocasió el vent més fort es va registrar al litoral. 

En general, però, no es van registrar ratxes rècord, però els 116,6 km/h que es van registrar a Cabrils, no s’havien assolit en els prop de 13 anys de dades de l’estació.

Aquest vent, va provocar un temporal marítim amb onades de fins a 7 metres durant dos dies sencers, fet que va provocar danys a tot el litoral, en alguns casos amb destrosses sense precedents en les últimes dècades.

A la Costa Central, es van observar onades de 6 metres en poblacions com Premià de Mar o Badalona.

Al litoral Central hauríem tingut el temporal marítim més important de les últimes dècades, superant en general el dels dies 21 i 22 de gener de 2017. Anteriorment, per trobar-ne un de comparable, hauríem de retrocedir fins al 12 de novembre de 2001, tot i que probablement no va ser tant fort com el Glòria. Això va portar a municipis propers a demanar la declaració de zona catastròfica, com Arenys de Munt o Palafolls.

Però un dels efectes més importants i devastadors va ser el trencament de la Barra del Trabucador del Delta de l’Ebre. La força i la persistència amb la que el temporal Glòria va afectar el sud de Catalunya, va provocar la desaparició de més de 4 km de la Barra del Trabucador, convertint la Banya, en una autèntica illa.

És tal la debilitat amb la que ha quedat aquest símbol tan característic del Delta de l’Ebre que, en un any, s’ha trencat fins a 4 vegades a causa de diferents temporals, tot i que cap, de moment, tant virulent com ho va ser el Glòria.

Comparteix el contingut!

Go to Top