Netejar els grafits dels trens costa 6,5M d’euros a l’any

  • Un tren de Rodalies ple de grafitis al seu pas per Calella
  • “El col·lectiu grafiter s’ha ofert a Renfe per netejar les pintades que embruten els trens de Rodalies”, anuncia de forma irònica Renfe per denunciar que el 80% de la flota està pintada.

2021-01-21T20:43:55+01:00 21/01/2021|

Com si es tractés del Dia dels Sants Innocents, Renfe ha emès un comunicat informant que el col·lectiu de grafiters ajudarà a netejar les pintades dels trens. No, els grafiters no canvien els pots de pintura per un fregall. Renfe ha utilitzat la ironia per denunciar els grafiters, que cada any costen sumes estratosfèriques. 

Només al 2020, la neteja de les pintades van suposar un cost de 6,5 milions d’euros, pagats pels ciutadans a través dels impostos. Es van netejar 68.000 m2, això equival a que cada tren ha estat pintat més de 7 vegades. Gairebé el 80% de la flota de trens de Rodalies de Catalunya estan pintats amb algun grafit. Segons Renfe, que denuncia tots els actes vandàlics, durant l’any passat es van interposar més de mil denúncies.

“En un acte d’altruisme, solidaritat i empatia, el col·lectiu grafiter s’ha ofert a Renfe per netejar les pintades que embruten els trens de Rodalies de Catalunya”, ha escrit l’empresa ferroviària, per continuar dient “a cara descoberta i de dia, estranyament, en un comunicat han demanat disculpes a tots els ciutadans que paguen els seus actes vandàlics i de forma més directa als viatgers que pateixen el seu gamberrisme”. Tot seguit, l’empresa ferroviària aclareix que és mentida: “malauradament tota la informació anterior no se la creu ningú”. 

No és la primera vegada que Renfe utilitza la ironia. Fa un temps, Renfe informava que es posava “en servei un tren de Rodalies sense cap grafit”.

D’aquesta manera, Renfe ha denunciat la “xacra” que suposen els grafits pels usuaris, ja que pateixen la sensació d’”efecte túnel”, retards i la suspensió de trens per la falta de visibilitat o per pintades als elements de seguretat que impedeixen la circulació. A més, l’olor d’aquest producte químic que és molt molest pels viatgers.

Els grafits impedeixen a Renfe operar amb normalitat, perquè obliguen a alterar la programació dels recorreguts dels trens per tal de poder netejar les pintades pels serveis de neteja. Això fa que els combois hagin d’estar fora de circulació més temps del previst, fet que comporta la modificació de la logística de distribució dels trens.

X