La pandèmia anul·la les sortides de la Pubilla i l’Hereu de Calella
Les tradicionals sortides de cap de setmana dels representants del pubillatge s’han vist afectades de ple per la crisi sanitària. Tot i que van prorrogar-los els títols, no han pogut aprofitar la seva experiència.
La pandèmia ha eliminat pràcticament totes les activitats que puguin aglutinar gent. Bon exemple són les festes majors, suprimides o reduïdes a la seva mínima expressió. Això ha afectat, de ple, als representants del pubillatge. La Geni Smethurst i l’Abel Garrido, la pubilla i l’hereu de Calella, gairebé no han pogut gaudir del seu pas per aquesta tradició catalana. “El que a mi em va fer més mal és no poder celebrar la Festa Major com calia. Era una de les coses que tenia més ganes. La Ruth, l’anterior pubilla, em va dir que era molt divertit i feies moltes coses”, comenta la Geni Smethurst.
Van ser escollits al mes de setembre del 2019, per la Festa Major de la Minerva. Durant els primers mesos van conèixer als seus homònims d’altres pobles i ciutats de Catalunya i participar en diversos actes. Però amb el confinament, al mes de març, degut a la implantació de l’Estat d’Alarma, la programació es va eliminar. “La nostra última sortida va ser a Mataró, el ball de gitanes, i al cap d’una setmana ja vam entrar al confinament. Des de llavors, l’únic que hem fet ha sigut portar la llum de l’estiu, que vam anar a Malgrat a portar la torxa. Vam fer els Jocs Florals i poc més. Ens havien explicat com era el pubillatge, era una cosa que ens havia incitat molt a participar-hi. Pensava poder anar per Catalunya, conèixer molta gent, anar a barraques, a festes majors”, explica la pubilla.
Abel Garrido, hereu de Calella, confirma que “com hem hagut d’estar confinats ens trobem en una situació complicada, on el pubillatge no es pot fer, ja que es tracta d’ajuntar-nos en aglomeracions durant les festes i fer presència. Actes només podríem fer els locals, que és amb més privadesa i amb mascareta i seguint les normes de Salut”. Tot i així, pràcticament no s’han fet actes que requerissin de la presència del pubillatge.
A la vista de la situació, es va decidir prorrogar-los el títol un any més, a l’espera d’una millora que els permetés assistir a més actes. Es tracta de la primera vegada que a Calella es repeteixen els representants del pubillatge.
A més dels actes perduts, tampoc podran recuperar els diners invertits en el vestuari, que gairebé no han pogut aprofitar. “El meu germà és hereuet i la meva mare va pagar el vestit del meu germà i jo vaig pagar el meu. Fa una mica de mal el preu i que no el puguis utilitzar com cal ha tocat una mica la fibra”, diu la Geni. Explica que l’hereuet, James Smethurst, i la pubilleta, Ainhoa Morán, porten millor la situació, perquè no es queden a les festes i s’han perdut menys coses.
Tradicionalment, cada cap de setmana hi ha actes arreu de Catalunya. Abans de la pandèmia, van aprofitar per assistir al màxim nombre possible. Han estat presents a Llançà, a Arenys, a Mataró i a Montserrat, entre d’altres. També van passar un cap de setmana juntament amb els representants del Maresme. Tot i així, comenten que són tímids i que els va costar una mica introduir-se en el món del pubillatge. Tenen un grup de WhatsApp amb totes les pubilles i hereus de Catalunya a través del qual mantenen el contacte a diari.
Però compaginar-ho amb els estudis va fer que alguns dies s’haguessin de quedar a casa estudiant. Tenien l’esperança d’anar a més esdeveniments durant l’estiu, però la pandèmia va frustrar els seus plans. Pel moment, no tenen constància de la celebració de cap acte. De fet, creuen que la pròxima vegada que es posaran els seus vestits de pubilla i d’hereu serà per la proclamació dels nous candidats. Desitgen que es trobin una millor situació per poder gaudir més de l’experiència, que recomanen tot i que l’han vist limitada.