Dimitri Terentiev, d’alcaldable del PP a enginyer d’aigües residuals a l’Aràbia Saudita

  • Dimitri Terentiev porta un any a Riad fent la planificació hidràulica del país. En aquest temps, s’ha integrat a la comunitat: està fent classes d’àrab i vesteix amb la roba típica de la zona. Considera que l’Aràbia Saudita està molt més avançada en alguns aspectes, com en temes de gestió pública.

2021-02-19T19:45:34+01:0019/02/2021|

A la majoria de caps de llista de les formacions polítiques locals que es van presentar a les últimes eleccions municipals els podem veure per Calella, ja sigui als plens o pel carrer. Però hi ha un alcaldable que no hem tornat a veure: Dimitri Terentiev, l’home que encapçalava la llista del Partit Popular. No, no està a Calella. De fet, està molt lluny, a l’Aràbia Saudita, concretament a la seva capital, Riad.

Va anar a Riad perquè el van contractar per fer “un màster planning d’aigua i aigües residuals de Riad. Un màster planning no és un projecte, és una planificació hidràulica per saber quins projectes són necessaris pels pròxims 30 anys. On seran necessaris, quants diners costaran i posar-los en ordre”, explica Terentiev. Ell porta tot el que fa referència a les aigües residuals.

Assegura que no hi ha color entre la forma de treballar l’aigua a l’Aràbia Saudita i el nostre sistema. “Veient com està muntada la vida de l’administració pública, la vida política i comparo, em fa una vergonya terrible. Coneixent com es porta el tema de l’aigua a Espanya i aquí, el sistema d’aquí li dona mil voltes a Espanya. És un sistema centralitzat, amb un comandament únic. A Catalunya, d’empreses que es dediquen a l’aigua n’hi ha moltes. Tot això són multitud d’administracions, amb multitud de gerents, directors tècnics, pressupostos, que és súper ineficaç”. A l’Aràbia Saudita, en canvi, hi ha una única empresa nacional que aglutina uns 7.000 treballadors.

Tant la gasolina com el gasoil són molt més barats que aquí: el gasoil costa 10 cèntims d’euro el litre i la gasolina, 40. Les carreteres i autopistes són molt millors que al nostre país, explica en Dimitri.

Ja fa més d’un any que es va traslladar a Riad per portar a terme la planificació hidràulica. En aquest temps, ha intentat integrar-se a la comunitat. Està fent classes d’àrab, un idioma que se sumarà al seu currículum: ja parla català, castellà, anglès i rus. A més, va vestit amb la roba del país, una túnica llarga fins als turmells anomenada thawb, amb un pantaló semblant als de ioga a sota. Té la categoria d’un vestit d’home. Explica que és una decisió personal, que la resta de persones estrangeres del seu equip van vestides amb la roba occidental.

En Dimitri Terentiev viu a un compound, les urbanitzacions on viuen els expats, una paraula anglesa que designa als estrangers que no són pròpiament immigrants. Són els tècnics i assessors d’alt nivell. Aquestes urbanitzacions compten amb tots els luxes possibles: pistes de tennis, camps de futbol, piscines, gimnàs, sala de fitness i ioga, zones de jocs per nens, ec.

Al seu compound hi ha 89 cases unifamiliars, que a efectes pràctics funcionen com un hotel, perquè quan s’espatlla una aixeta o es fon una bombeta deixen nota a la recepció i els hi arreglen. S’hi fan festes on posen música i beuen alcohol fet de forma artesanal. De fet, no es ven alcohol ja que està prohibit, qui en vol se l’ha de fer ell mateix.

La pandèmia, sota control

L’Aràbia Saudita no s’ha escapat de la crisi de la COVID-19, però els casos estan controlats perquè prenen mesures abans de temps. Terentiev no va poder venir a celebrar el Nadal perquè van tancar l’espai aeri.

Els tests covid els fan des del cotxe, de forma molt ràpida. En Dimitri ja s’hi ha hagut de sotmetre diverses vegades per positius al seu voltant.

Considera que és el país més segur que ha conegut. Una de les grans lluites del país és contra el terrorisme, fet que intenten combatre controlant les comunicacions i enregistrant les converses. Tot i així, Terentiev no sent que li hagin tallat la llibertat, perquè es pot connectar a través d’un altre país per tenir accés a aplicacions per nosaltres tan quotidianes com és WhatsApp, allà restringida. De fet, afirma sentir-se més lliure que quan estava a Catalunya.

Nul·la activitat política

Tot i que continua formant part del PP, no pot participar. Quan va arribar a l’Aràbia Saudita, “vaig demanar al partit, per ser útil, organitzar a tots els espanyols que hi ha aquí per intentar que la gent votés per correu, però des de Madrid em van dir que me n’oblidés. Després vaig parlar amb el delegat de Defensa i em va dir que estaven prohibits els partits polítics, tant locals com estrangers”.

Sense impostos i amb sou pels estudiants

En Dimitri Terentiev va quedar sorprès amb algunes qüestions del país. Per exemple, no es paguen més impostos que l’IVA (Impost sobre el Valor Afegit), que es va introduir fa poc. És d’un 5% i, excepcionalment per la pandèmia, d’un 15%. En canvi, no hi ha impostos sobre la renda, es cobra el 100% del sou.

A més, les universitats paguen als estudiants per estudiar. Venint de Calella, una de les coses que més el va sorprendre positivament és que sempre hi ha lloc per aparcar, amb carrers i carreteres molt àmplies. Els enterraments són gratuïts, “a ningú se li acudiria demanar a la família de qui s’ha mort que busquin 4 mil o 5 mil euros”. Creu que el secret del país és que han invertit bé els diners i que han sabut tenir bones relacions amb països clau.

Comparteix el contingut!

Go to Top