Carnets per identificar els guies turístics habilitats

Un guia turístic fent una ruta a un grup de visitants

  • El carnet serà en format digital i també en paper, de manera que permetrà identificar la persona com a guia oficial habilitat.

2021-02-23T17:48:25+01:0023/02/2021|

El Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya expedirà uns carnets oficials que permetran la identificació clara dels guies de turisme habilitats per la Direcció General de Turisme.

Serà en format digital, però també en paper, creant així un model mixt per afavorir la visibilització dels guies oficials. Aquest format ha estat en consens amb les dues associacions de guies de turisme de Catalunya, l’Associació de Guies de Turisme de Catalunya (AGUICAT) i l’Associació Professional de Guies Turístics de Catalunya (APIT). De fet, era una de les seves demandes, ja que és un sector en el que hi ha molt d’intrusisme.

El carnet serveix per acreditar-se com a guia oficial i inclou nom, cognoms, DNI, número d’inscripció al registre de la Generalitat i els dos idiomes principals que parla el o la professional. 

La normativa turística catalana preveu sancions per aquelles persones que no tenen carnet oficial i porten grups a l’interior de museus i monuments. La falsificació de carnets és un delicte penal.

A Catalunya, l’activitat de guia de turisme és de lliure prestació, complint la directiva de serveis de la Unió Europea. La Generalitat va aconseguir que, per poder desenvolupar la tasca de guia turístic als interiors de monuments declarats Bé Cultural d’Interès Nacional i dels museus inscrits al Registre de Museus de Catalunya, s’havia de tenir la corresponent habilitació, atorgada o reconeguda per la Generalitat.

De fet, fa poc menys d’un any que el Govern català va aprovar un nou decret sobre aquesta activitat. El decret simplifica el procediment per aconseguir l’habilitació per poder realitzar aquesta professió a Catalunya.

Amb aquest nou sistema, totes aquelles persones interessades poden obtenir aquesta habilitació presentant una declaració responsable a l’Oficina de Gestió Empresarial, en qualsevol moment, sense necessitat de passar un examen.

Per fer aquest decret, es va treballar conjuntament amb les dues associacions de guies de turisme de Catalunya, amb les universitats i escoles del territori que imparteixen formació de turisme. A la nostra ciutat, s’impartia el curs de Guia Turístic a l’Institut Bisbe Sivilla, però es va deixar de fer degut als pocs alumnes que es decantaven per aquesta formació professional.

Comparteix el contingut!

Go to Top