La vinyeta, l’alternativa al peatge un cop acabi la concessió de la C-32

2021-02-24T15:20:09+01:0024/02/2021|

El 31 d’agost d’aquest any acaba la concessió del peatge de la C-32, l’autopista que passa pel Maresme. També finalitzen els peatges d’altres vies de pagament de Catalunya. Això suposa una pèrdua de 537 milions d’euros anuals per les companyies concessionàries.

Qui hauria de suportar el cost de manteniment de les autopistes a partir d’aquesta data serien l’Estat i la Generalitat, en funció de la titularitat de la via: serien uns 60.000 euros per quilòmetre a l’any.

Però la Generalitat no preveu deixar gratuïtes aquestes carreteres, sinó que vol implantar la vinyeta, una alternativa al peatge. No tindria barreres: els ciutadans pagarien en funció de les vegades que utilitzin les autopistes. De fet, ja fa uns anys que es van col·locar càmeres a les entrades i sortides de les vies d’alta capacitat. Aquestes càmeres llegirien les matrícules i enviarien una factura periòdica. Ja s’estan utilitzant per ús intern.

A més de la C-32, també finalitzen les concessions dels trams Tarragona-Barcelona, Barcelona-La Jonquera, Montmeló-El Papiol de l’AP-7 i Barcelona-Granollers de la C-33.

La Generalitat pressiona l’Estat per aconseguir que aquest model entri en funcionament l’1 de gener de 2022, quatre mesos després del final de les concessions d’algunes autopistes, com la C-32, segons publica El Periódico. De fet, el Govern català ha proposat portar a terme una prova pilot abans, però l’Estat és reticent. És el Govern central qui ha de tirar endavant la llei que suporti la vinyeta.

L’executiu català es ve plantejant la vinyeta des de fa anys. S’han estudiat diverses opcions, com fer una tarifa plana que pagarien tots els usuaris de Catalunya en funció del seu tipus de vehicle, però finalment sembla que la més avançada és la de pagar pel temps d’ús o per distància recorreguda que facin els conductors.

La diputada pinetenca d’ERC, Mònica Palacín, defensa la implantació de la vinyeta per garantir el manteniment de la C-32. Tot i així, creu que analitzar si és millor fer una tarifació per ús real o que paguin els usuaris que la fan servir per desplaçar-se amb finalitat econòmica.

Des de la plataforma Preservem el Maresme estan en contra de la vinyeta i acusen al conseller de Territori, qui defensa aquesta mesura, de fer polítiques des del despatx sense consensuar-les amb els agents del territori.

Comparteix el contingut!

Go to Top