Retirades més de 300.000 mascaretes per incomplir la normativa

Les mascaretes han estat retirades per no complir la normativa

  • Les mascaretes retirades no complien amb les dades obligatòries de l’etiquetatge, la documentació del producte o la veracitat de les característiques que al·legaven.

2021-02-28T17:40:40+01:0028/02/2021|

L’Agència Catalana del Consum (ACC) ha retirat més de 200.000 mascaretes higièniques i gairebé 115.000 mascaretes considerades Equips de Protecció Individual (EPI) -són les FFP1, les FFP2 i les FFP3- per incomplir amb les dades obligatòries de l’etiquetatge, la documentació del producte o la veracitat de les prestacions i les característiques que al·legaven. Precisament, el Ministeri de Consum ha endurit els requisits per poder vendre les mascaretes higièniques.

L’ACC ha fet 588 controls en mascaretes, 302 en les higièniques i 286 en les que formen part de l’EPI, entre maig de 2020 i gener de 2021. El 14,29% de les inspeccions s’han fet sobre la comercialització de mascaretes per internet i el 85,71% en vendes presencials. Les mascaretes retirades s’estaven venent de forma presencial en establiments.

També s’han fet actuacions inspectores a 65 pàgines web de venda de mascaretes. Com a resultat, 29 de les actuacions han derivat en la retirada de la venda per internet de mascaretes.

Consum també ha fet assajos per comprovar la respirabilitat al·legada en l’etiquetatge i per analitzar l’eficàcia en la filtració. Els resultats mostren que 9 de les 10 mascaretes higièniques utilitzades per l’estudi presentaven incompliments en l’eficàcia de filtració bacteriana anunciada, però que sí complien amb la respirabilitat.

No és l’únic territori on s’han detectat irregularitats amb les mascaretes. Bèlgica està estudiant si són tòxiques milions de mascaretes tèxtils que es donaven gratuïtament a les farmàcies. Segons un informe confidencial que s’ha filtrat de l’Institut de Salut Pública belga, podrien contenir unes nanopartícules que podrien ser tòxiques. El govern de Bèlgica va comprar 15 milions d’unitats a l’empresa Avrox per un valor de 40 milions d’euros. A l’estiu, l’empresa va garantir que les mascaretes complien els estàndards internacionals.

S’endureixen els requisits de les mascaretes higièniques

El Ministeri de Consum ha augmentat els requisits per poder vendre les mascaretes higièniques, les que no són d’ús sanitari. No es prohibeix la venda de mascaretes no homologades de tela o altres materials, però no es permet que se les anomeni “higièniques”.

L’ordre del ministeri marca que a partir d’ara, totes les mascaretes que es venguin amb el nom d’higièniques han d’estar certificades per un laboratori. Els laboratoris que incompleixin la normativa s’exposen a fins a 5 anys de tancament.

Hauran de portar informació sobre les normes i les especificacions tècniques que s’han seguit, com l’eficàcia i la resistència a la respiració i, en el cas de les reutilitzables, quantes vegades es poden rentar i quina pèrdua d’eficàcia hi ha pels rentats.

Regulades les mascaretes transparents

El Ministeri de Consum també ha regulat, per primera vegada, les mascaretes transparents, una demanda de col·lectius com els sords, que han tingut molts problemes de comunicació durant la pandèmia a causa de l’opacitat de les mascaretes, que els impedeix llegir els llavis.

Han de ser prou transparents i no entelar-se, a més de garantir que no dificulten la respiració a les persones que les porta.

Comparteix el contingut!

Go to Top