Estat contra Generalitat: els estancs oberts tot i les restriccions
Estancs calellencs, tres caps de setmana tancats per excés de zel de la Policia Local
El PROCICAT no té competències en les llicències estatals de tabacs
Els estancs són concessions administratives de l'Estat
El malentès entre la consideració de si el tabac es considera un producte essencial va deixar els estancs de Calella i Sant Joan de Vilatorrada tancats durant 3 caps de setmana. La Policia Local va reaccionar i va permetre obrir-los de nou l’últim cap de setmana de febrer.
La normativa estatal i l’autonòmica es contradeien. Al final guanya l’Estat ja que el PROCICAT no té competències en llicències estatals.
El fons de la qüestió és si el tabac es considera un producte essencial o no. Mentre el Govern espanyol, durant l’Estat d’Alarma, va permetre que els estancs poguessin obrir, la Generalitat, amb les resolucions derivades del PROCICAT, va decidir que només podien vendre segells i premsa que sí que es consideren productes essencials, però no tabac. De fet, el PROCICAT continua considerant que el tabac no és essencial tot i que l’Estat ja li ha recordat a la Generalitat que no té competències de mercat en aquest sector.
Una de les restriccions sanitàries que es van implantar a l’estiu arreu de l’Estat era la prohibició de fumar a l’aire lliure si no es podia garantir la distància de seguretat amb la resta de persones. No hi ha evidències científiques que demostrin que el fum transporta el virus de la COVID-19, però quan es fuma l’aire surt a més pressió del normal i pot anar acompanyat de petites gotes de saliva.
Els estancs es consideren concessions administratives de l’Estat, n’hi ha un número determinat per cada poble i ciutat en funció dels habitants. S’hi accedeix a través de subhasta pública. Qui regula aquestes llicències és el Comissionat del Mercat del Tabac, que depèn del Ministeri d’Hisenda. Aquest organisme imposa unes directrius molt clares en els horaris d’obertura: aquests establiments han d’estar oberts al públic de dilluns a diumenge.
La policia de Calella, criticada per excés de zel
Calella, amb sis estancs amb llicència, i Sant Joan de Vilatorrada, amb un, han estat les dues úniques poblacions catalanes que no permetien que aquests establiments poguessin vendre tabac limitant la venda a segells, premsa i llaminadures.
Aquesta visió restrictiva de la norma va propiciar que la Policia Local de la nostra ciutat anés estanc per estanc per aixecar una acta -el pas previ a la denúncia administrativa- per tenir l’establiment obert al públic. Primerament, va anar a l’estanc situat al carrer Amadeu, on va fer tancar l’establiment i després va anar als altres cinc: al carrer Balmes, al carrer Església, al carrer de les Creus, a la plaça de l’Església i a la Riera Capaspre. Solament un d’ells va decidir continuar obert emparant-se amb el suport jurídic del Gremi d’Estanquers de Catalunya que va iniciar accions contra la policia i l’Ajuntament.
Aquest tancament forçat per la nostra Policia Local va tenir cinc estancs calellencs tancats els caps de setmana des del dia 6 fins al dia 21 de febrer. Finalment, però, el cap de la Policia Local va reaccionar i es va reunir el dia 25 de febrer amb tots els estanquers per demanar-los disculpes pel malentès. Els estancs ja van obrir amb normalitat l’últim cap de setmana de febrer venent tabac.
Bars i restaurants pendents també de la Policia Local
Els bars i restaurants calellencs també critiquen la policia per l’excés de zel en el compliment de les mesures restrictives en els horaris d’obertura i tancament dels seus establiments. Alguns han explicat a CALELLA COMUNICACiÓ com un cotxe de la Policia Local es queda davant del mateix establiment per intimidar els possibles clients que demanen un cafè per endur i que intenten prendre el cafè a peu dret davant mateix de l’establiment. Bars i restaurants també consideren que la policia és selectiva en fer complir les restriccions.
Segons les mesures implantades per reduir els contagis de la COVID-19, no es pot menjar ni beure pel carrer. Amb això es vol evitar que la gent vagi sense la mascareta i que els clients es quedin a les portes dels establiments prenent el que han demanat als bars.
Amb tot, les xarxes socials s’han fet eco d’establiments oberts en horari no permès o amb acumulació de clients a l’exterior del local.