L’AVCC demana poder formular preguntes en directe en els plens telemàtics
Plens sense precs i preguntes
Alguns plens s'han celebrat a l'Ajuntament Vell perquè hi hagués més distància entre els regidors
Fa almenys un any que el Govern no respon preguntes en el ple i les que planteja la ciutadania són contestades per escrit i en privat. L’Associació de Veïns Calella Centre demana transparència en les preguntes del ple.
La fiscalització dels governs es basa en el fet que els ciutadans i els seus representants puguin interpel·lar els governants, les respostes siguin diligents i els espais de participació ciutadana els adequats. Això a Calella ha deixat de passar des de mitjans de l’any passat.
Els ciutadans que han anat seguint els últims plens s’han adonat que abans els partits de la oposició formulaven les preguntes al Govern i aquestes eren contestades en el transcurs de la sessió plenària. Algunes de les preguntes es responien per escrit, cosa que feia que els ciutadans no coneixéssim la resposta.
Això ha canviat, des de fa un any que totes les respostes es donen per escrit i en privat. La transparència en la fiscalització del govern actual queda en entredit, això ja ho apuntava el Segell Infoparticipa 2020. Aquest índex està elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona
El Mapa Infoparticipa destaca que l’Ajuntament no ha publicat un Pla de Govern i que el web municipal no publica notícies sobre les actuacions dels i les membres de l’oposició relacionades amb el control de la gestió del Govern. El web tampoc ofereix les Cartes de Serveis i els compromisos davant la ciutadania i no es proporcionen els resultats de la gestió de la valoració dels serveis, de les queixes o suggeriments presentades. Aquests indicadors no es compleixen tot i que la resta, que són la majoria sí.
El nivell de transparència de l’Ajuntament de Calella va baixar el 2020, no és substancial però sí que baixa respecte dels últims anys. Tot i això continua estant a la banda alta de la comarca. Dels 48 indicadors, se’n compleixen 44.
Des de fa uns mesos que els partits de l’oposició no poden formular les preguntes en el transcurs del ple. Aquestes són entregades per escrit al Govern i les respostes no es coneixen. La ciutadania, per tant, no sap ni la preguntes ni les respostes. Les actes dels plens només tenen el desenvolupament de la sessió, sense precs i preguntes. L’oposició tampoc explica què pregunta ni què li han respost.
Els plens s’acaben precipitadament per excés de temps de sessió. Això va passar a l’últim ple ordinari: les mocions i els precs i preguntes van deixar-se per la següent sessió plenària però ja no hi havia opció al ser extraòrdinaria.
Els únics plens que tenen precs i preguntes al final són els plens ordinaris. Aquests són bimensuals i atenen a preguntes i precs de l’oposició. Els ciutadans també poden formular preguntes al final de la sessió plenària, així ho estableix el ROM.
Quan acaba el ple, segons el Reglament Orgànic Municipal (ROM), els ciutadans presents al públic poden formular les seves qüestions sobre temes concrets d’interès municipal. Des que els plens s’estan fent virtuals o sense públic que aquesta opció també ha quedat a mig portar. El consistori demana que els ciutadans que vulguin formular preguntes ho facin a través de correu electrònic abans de les 12h del migdia del dia de la sessió plenària.
Degut a la pandèmia, els plens són telemàtics. Algun s’ha arribat a celebrar a la sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell perquè hi hagués més distància entre els regidors però sense públic. Abans, però, se celebraven a la sala de plens de l’Ajuntament i els calellencs podíem assistir i fer preguntes al final.
Precisament, l’Associació de Veïns Calella Centre (AVCC) s’ha queixat que no es puguin formular preguntes en directe en les sessions plenàries telemàtiques. De la mateixa manera que també ha demanat que les respostes es pengin al web municipal perquè ho pugui consultar tothom qui vulgui.