OBSOLESCÈNCIA PROGRAMADA

Una nova llei europea vol lluitar contra l’obsolescència programada

Zona d'electrodomèstics de la deixalleria de Calella

2021-03-20T20:35:12+01:0020/03/2021|

L’auge de la tecnologia s’ha caracteritzat per l’obsolescència programada. Això és que els aparells electrònics tinguin una vida útil poc duradora per tal que els consumidors hagin de renovar-los el més aviat possible. La Unió Europea vol evitar aquesta pràctica, molt estesa entre els fabricants, amb la nova llei anomenada “Dret a reparar”, que obliga als industrials de neveres, rentadores, assecadors de cabell, televisors, impressores i altres productes electrònics a garantir que els seus electrodomèstics puguin reparar-se durant, com a mínim, un període de deu anys.

L’objectiu d’aquesta normativa és augmentar la durabilitat dels productes tecnològics i, en conseqüència, reduir el seu impacte ambiental.

Segons un estudi de les Nacions Unides, al 2019 es van generar 53,6 milions de tones de residus electrònics arreu del món.

Es tracta d’un projecte d’economia circular que aconseguirà que els nostres telèfons mòbils, ordinadors portàtils o tauletes, entre d’altres dispositius, tinguin una vida útil més llarga. Segur que t’has trobat que no has pogut reparar algun aparell perquè no es podia canviar la bateria, el software ja no era compatible o ja no es fabricava algun dels components.

L’usuari tindrà un millor accés a la informació sobre reparació i durabilitat, donant-li més possibilitats per exercir el seu dret a reparar. Es vol que les reparacions siguin més atractives. La legislació també pretén que els productes que circulin per la UE estiguin dissenyats per durar més en el temps, siguin més fàcils de reutilitzar, reparar i reciclar i incorporin la major quantitat possible de material reciclat.

Comparteix el contingut!

Go to Top