La Perla Negra: el vaixell d’un calellenc construït per un calellenc

  • Ricard Planas és constructor de vaixells a Calella. Va ser el primer a fer navegar el vaixell que ell mateix ha fabricat
  • Es tracta d’un vaixell amb denominació d’origen Calella.

  • L’empresa del calellenc que fabrica els vaixells sorgeix d’un projecte final de carrera.

2021-04-04T19:29:56+01:00 04/04/2021|

Vintt Yacht és una empresa calellenca que es dedica a fer vaixells. Formada per tres socis del món de la nàutica i la pesca, el seu director tècnic és el també calellenc Ricard Planas. Fa els vaixells des de zero: s’encarrega des del disseny fins a muntar la instal·lació elèctrica. Només li porten feta la fibra.

El seu últim encàrrec ha estat, precisament, per un client de Calella. El vaixell s’anomena “La Perla Negra”, referència de la pel·lícula “Piratas del Caribe”, i fa honor al seu nom: és de colors blancs i negres, amb detalls en daurat. És el model EVO S, de confort, tot i que també fa models de pesca. Fa 6,50 metres d’eslora, té 150 cavalls i agafa ni més ni menys que 40 nusos de velocitat. “Tot està fet a mà. No n’hi ha dos d’iguals. Cada client vol alguna cosa diferent i nosaltres ens adaptem”, explica Planas. Porta incorporats un GPS, una sonda, equip de música, una dutxa i una pica sota el seient.

La Perla Negra es va avarar el passat 2 d’abril al port d’Arenys, on dormirà a partir d’ara. Van fer una petita festa d’inauguració del vaixell i la banda sonora va ser, com no podia ser d’una altra manera, la de “Piratas del Caribe”.

Per construir els vaixells, Ricard Planas va estudiar un grau superior en Mecànica Naval i la carrera d’Enginyeria Naval. Sempre ha tingut clar que es volia dedicar a això. Però per ell és un hobby, ja que treballa com a professor de ciències a secundària en un institut d’Arenys de Munt. Diu que és molt difícil arribar a viure només de la construcció de vaixells, tot i que espera arribar-ho a fer algun dia. Pel moment, els construeix de forma puntual. La seva empresa va sorgir d’un projecte de la carrera, l’any 2016, i ara fabrica els vaixells en una nau industrial a Calella, on té el taller per fer l’assemblatge dels vaixells.

El procés de creació d’un vaixell sol ser d’uns tres mesos. El primer mes el dedica a reunir-se amb el client per escollir tots els detalls: “ens asseiem amb el client moltes vegades: triem tapisseries, colors, tota la distribució que vol, i a partir d’aquí fem el vaixell. És una feina molt artesanal”, comenta. El segon mes se’n va en la construcció de la fibra, que li fa una empresa de Vilafranca, i l’últim és per l’assemblatge, la instal·lació elèctrica i la col·locació del motor.

En funció dels accessoris que es triïn, aquest tipus de vaixells poden costar entre 30.000 i 50.000 euros. Només el motor ja s’emporta la meitat del pressupost.

Aquest vaixell és especial perquè és el primer que fa de color negre, un dels colors més difícils. A més, també és el primer que fa per un calellenc, que ja havia tingut una moto aquàtica i que va decidir encarregar el seu vaixell esportiu a una empresa de proximitat. La majoria de clients que té són de Catalunya, tot i que també treballa per les Illes Balears.

La producció de vaixells amb la COVID-19 ha caigut molt. No n’hi ha. Però hi ha molta demanda. Ara estem en negociacions a veure si obrim projectes nous”, explica Planas. Una de les idees que està valorant és la de fer llanxes ràpides, més estretes i allargades que el vaixell que acaba de fer.

Vintt Yacht també es dedica a la compra-venda de peces i productes del món nàutic.

El passat de la nostra ciutat està relacionat amb activitats pesqueres que es van veure ampliades amb la construcció de vaixells. Amb la liberalització del comerç amb les colònies americanes del 1700, es va intensificar el comerç ultramarí.

X