COVID-19

Passaport covid: què és, quan es posarà en marxa i quina informació aportarà

  • Simulació del passaport covid. (Foto: À Punt)
2021-04-07T18:56:39+01:00 07/04/2021|

La Unió Europea (UE) està estudiant com serà el passaport covid o passaport verd sanitari que ha de permetre una mobilitat segura entre tots els països de la UE i l’estranger. Servirà tant per treballar com per fer turisme, però tenen la vista posada en la temporada d’estiu d’aquest any.

Un codi QR amb informació sanitària

El passaport covid servirà per permetre la mobilitat, sobretot entre els països de la Unió Europea. Constarà d’un codi QR que informarà sobre si la persona titular ha estat vacunada contra el coronavirus, té anticossos per haver passat el virus o ha donat negatiu en una prova recentment.

Un dels problemes principals és que pot atemptar contra la privacitat. Per això, els 27 estats membres treballen per assegurar la protecció de dades.

En funcionament aquest estiu

La intenció de la presidenta de la Comissió Europea és que es posi en marxa l’estiu del 2021. És el moment que esperen reactivar la mobilitat segura a la UE.

Actualment, s’està preparant tecnològicament aquest passaport de vacunació; encara es trigarà uns tres mesos a fer operatiu el sistema. Mentrestant, els diferents països han de decidir quines proves diagnòstiques consideraran vàlides.

Requisits

Per obtenir el passaport sanitari, caldrà tenir un certificat de vacunació, una PCR negativa o un test d’anticossos, que serà la informació que aparegui al codi QR. Serà totalment gratuït.

Obligatori o voluntari?

Tot i que des de la Comissió Europea asseguren que el passaport de vacunació no implicarà una restricció de moviment, quedarà en mans dels estats membres decidir quin ús li donen. És a dir, determinar si el fan o no obligatori per entrar al país.

Digital i en paper

Es faran dues versions del passaport, una digital i una altra en paper, per garantir que les persones que no tenen telèfon mòbil puguin justificar si han estat vacunades.

Des de Brussel·les s’està pressionant als diferents països de la UE perquè garanteixin la connexió amb la resta d’estats. Queda clar que pel passaport digital seran necessaris uns sistemes informàtics actualitzats.

Quina informació hi apareixerà?

Encara no s’ha detallat si s’especificarà quin dia s’ha posat la vacuna o quin dels diferents vaccins s’ha administrat. Pel moment, no es coneix amb seguretat quant de temps dura la immunitat que proporcionen les vacunes, ni si hi ha diferències pel que fa a la farmacèutica que ha desenvolupat la injecció.

El Maresme s’acosta al 15% de vacunats amb primera dosi

La vacunació avança a poc a poc. A la nostra comarca, 65.407 persones han rebut la primera dosi, el que suposa un 14,60% de la població. En canvi, el nombre de persones que han rebut les dues dosis no arriba a la meitat: 27.449, és a dir, el 6,12%.

Dubtes amb AstraZeneca

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha confirmat un vincle entre AstraZeneca i els casos rars de trombosis. Considera que hi ha una “possible relació”, per això ha establert que aquests casos adversos han de figurar en la llista d’efectes secundaris “molt poc freqüents” de la vacuna.

El risc sembla predominar en dones joves -fins ara, la majoria de casos han estat notificats en dones menors de 60 anys en els 15 dies posteriors a la vacunació-, però segons la presidenta del Comitè d’Avaluació de Riscos de Farmacovigilància, Sabine Straus, no es pot concloure que existeixen factors de risc segons l’edat i el gènere.

El Comitè d’Aavaluació de Riscos ha revisat en profunditat 62 casos de trombes cerebrals venosos i 24 casos de trombosi de la vena esplàncnica, dels quals 18 van ser mortals. L’EMA ha rebut la notificació de 169 casos de coàguls a la sang en persones que han rebut la vacuna d’AstraZeneca, dels 34 milions de dosis que s’han posat als països de la UE.

L’EMA considera, però, que els beneficis de la vacuna són superiors als efectes secundaris.

X