Coneixements i estrès en les pràctiques sanitàries enmig de la pandèmia

L'Ona Rossell, a l'esquerra, amb la seva tutora de pràctiques, Isabel Turú

  • Els estudiants de carreres relacionades amb l’àmbit de la salut estan fent pràctiques en plena pandèmia, un fet que pot aportar una gran experiència però que alhora genera estrès i angoixa. És el cas de l’Ona Rossell, una jove estudiant de Fisioteràpia.

2021-04-11T15:10:59+01:0011/04/2021|

Molts estudiants de carreres de l’àmbit de la salut han hagut de fer les pràctiques en una situació excepcional: en plena pandèmia. La seva primera incursió en el món laboral ha estat condicionada pels nous protocols d’actuació davant la COVID-19. És el cas de l’Ona Rossell, qui està fent un doble grau de Fisioteràpia i INEF (Ciències de l’activitat física i l’esport). Va començar fent pràctiques al sociosanitari de Can Xaubet i ara tot just ha finalitzat les pràctiques a l’Hospital de Calella, concretament a la unitat d’Hospital de Dia. 

La meva experiència sanitària enmig de la pandèmia, per una part la considero molt positiva i, per altra, molt dura a nivell emocional”, resumeix Rosell. Destaca que tots els professionals de l’Hospital s’han hagut d’adaptar a les noves circumstàncies de la millor forma possible. Però assegura que no és el mateix veure-ho des de casa que estar al peu del canó: “m’ha impactat molt tota la situació. Una cosa era veure la pandèmia i tots els contagis, la gent greu, les famílies, des del telenotícies o des de la ràdio i l’altra es veure-ho en primera persona i poder-les tractar”.

Durant les seves pràctiques, que tenien una durada de sis hores diàries, “jo estava dues hores a l’Hospital de Dia, que tractàvem a la gent externa, i després anàvem a la planta de mitja estada o de llarga estada, depenent de la setmana. Sempre equipats amb l’EPI. Entràvem a una habitació i quan sortíem ens ho canviàvem tot”. Destaca que ha après una forma diferent de treballar la fisioteràpia i que ha après molt tant a nivell de continguts com de tracte amb les persones. També alaba a l’equip de professionals que han estat al seu costat.

Ha tractat pacients amb ictus, amb malalties neurològiques o traumatològiques que, a més a més, podien haver-se contagiat de COVID-19. Tot i així, afirma que l’equip se sentia més segur davant un pacient positiu perquè ja coneixia a què s’exposaven.

L’Ona no ha estat contagiada de coronavirus malgrat haver estat exposada durant les pràctiques, per això afirma que “les coses s’estaven fent bé”. Tot i així, tenir por de contagiar-se, tant per ella mateixa com per la seva família. Durant el temps que van durar les seves pràctiques, evitava el contacte amb els seus familiars. De fet, va haver de superar i tractar als pacients en el moment que es va detectar un brot a la unitat on ella estava.

Amb les persones amb les que ha creat un gran vincle ha estat amb els pacients, ja que “quan no deixaven entrar familiars, els ‘fisios’ eren les persones amb les que els pacients tenien més contacte a l’hora de passar un temps amb ells. Hem creat molts vincles”.

Fisioteràpia esportiva

La vessant de la fisioteràpia a la que es vol dedicar és l’esportiva. Pràcticament li ve de petita, ella mateixa és atleta. De fet, també està estudiant la carrera d’INEF. Assegura que tot està molt relacionat i que als seus estudis ha après coneixements que després ha aplicat als entrenaments.

Ella està competint al més alt nivell, però també entrena als nens del Tri Relay en la secció de running. El fet de realitzar les pràctiques “m’ha afectat a nivell esportiu, perquè és com una doble responsabilitat. Estava fent les pràctiques en el moment que buscava un major rendiment, m’ha coincidit amb les competicions més importants i decisives de la temporada. Aquest petit estrès o angoixa emocional m’ha afectat”. 

En les seves pròximes pràctiques anirà al centre mataroní Marsi Salut i Esport, on tocarà, justament la branca que més li agrada. “És l’ensenyament esportiu, ja sigui entrenament, ja sigui readaptació després d’una lesió, prevenció… és tot”, conclou l’Ona Rosell.

Comparteix el contingut!

Go to Top