La primera bandera de Calella tenia la creu de Sant Jordi i l’escut de la ciutat

Encara hi ha calellencs que conserven algunes de les banderes petites que es van fer quan es va oficialitzar

  • Aquesta bandera es va crear cap a l’any 1977, però només va onejar uns anys a l’Ajuntament Vell, segons els testimonis. Seria, fins al moment, la bandera oficial de Calella.

2021-04-16T18:45:47+01:0016/04/2021|

Calella va tenir, a finals dels anys 70, una bandera. Comptava amb l’escut de la ciutat al centre de la creu de Sant Jordi, rodejada del blau del mar. El fons era blanc. Els colors principals eren el blanc, el vermell i el blau (com la bandera francesa) a més dels que apareixen a l’escut. També tenia la senyera i la bandera espanyola entrellaçades. De fet, la bandera de Calella es va fer per omplir els tres pals de l’Ajuntament Vell: en un hi anava la bandera espanyola, a l’altre la senyera i a l’últim, la de Calella. A l’actual Ajuntament, només hi ha dos pals i una bandera, la senyera que hi oneja des de Sant Jordi de 2017 (abans no hi havia cap insígnia).

A l’escut de la bandera no hi apareix l’ala, sinó les roques: durant uns anys es van utilitzar les roques com un dels símbols de la ciutat. L’escut actual es va oficialitzar després de la creació de la bandera, l’any 1989. Els tres elements actuals, el ca, l’ala i les tres estrelles, representen el nom de Calella.

Però aquesta bandera va estar poc temps onejant a la façana de l’Ajuntament Vell, el que en aquells anys era l’únic ajuntament. L’alcalde Lluís Mayà va ordenar la creació de la bandera, però el seu successor, l’alcalde Ramon Bagó, va fer treure-la. Segons els testimonis de l’època, la bandera es va aprovar per ple, per tant, seria oficial. L’Ajuntament està buscant a l’Arxiu Municipal les actes dels plens de 1976 i 1977 per comprovar-ho.

Encara hi ha calellencs que conserven algunes de les banderes petites que es van fer. La bandera oficial, però, es conservaria al Museu Arxiu.

Segons el decret pel qual es regulen la denominació, els símbols i el registre d’ens locals de Catalunya, la bandera no pot incorporar l’escut. Aquest decret, data de l’any 2007, molt posterior al moment en el qual es va crear la bandera de Calella. Així doncs, ara no es podria mantenir aquesta bandera, com a mínim no amb l’escut. 

L’heraldista Armand de Fluvià ha proposat dos models per fer-ne una de nova. Un dels models consta de sis franges amb cada un dels colors que apareixen a l’escut: el negre, el groc o daurat, el blau, el blanc i el vermell; en aquest últim hi figuren les tres estrelles de l’escut. L’altra proposta està dividida en tres parts: el ca sobre fons groc o daurat, l’ala sobre el fons blau i les estrelles en un fons vermell.

El fet de crear una bandera en aquests moments de crisi econòmica i social no ha agradat als usuaris de les xarxes socials, que creuen que hi ha qüestions més importants sobre les que parar atenció. Tampoc han agradat els dos models proposats.

Comparteix el contingut!

Go to Top