Els musulmans celebren el Ramadà amb aforament limitat a la mesquita
Mesquita de Calella abans de la pandèmia. (Foto: Mohammed Rahman)
L’aforament limitat de la mesquita a causa de la COVID-19 provoca que la majoria de musulmans hagin de resar a casa en família durant el Ramadà, un dels cinc pilars de l’Islam.
Els musulmans estan immersos en el mes del Ramadà, un període de recolliment, dejú i purificació espiritual. La festivitat recorda la primera revelació de l’Alcorà a Mahoma, d’un especial significat religiós. Es caracteritza perquè des que surt el sol fins que es pon, els musulmans no menjaran ni beuran res.
Per segon any consecutiu, el Ramadà estarà condicionat per les mesures imposades per controlar la pandèmia de la COVID-19. Això té implicacions sobretot a l’hora de resar, ja que la mesquita de Calella té un aforament del 30%, igual que la resta d’actes religiosos i centres de culte. Han espaiat la ubicació de cada persona per tal de complir amb la normativa, però això vol dir que quan s’arriba al màxim de la capacitat permesa, han de tancar portes i impedir l’entrada de més fidels, que han d’anar a resar a casa. A més, degut al toc de queda, han de tornar a casa abans d’hora.
L’any passat, les mesquites estaven tancades degut a la pandèmia. Enguany estan obertes, però amb un 30% de l’aforament. Els fidels han de resar a casa en família un cop s’omple el límit permès de la mesquita. Anteriorment, durant el Ramadà, s’instal·laven a la Fàbrica Llobet per tal que més persones poguessin anar a resar plegats
El Ramadà és un dels cinc pilars de l’Islam. És un mes de reflexió i de convivència, que serveix de purificació espiritual i corporal. Durant aquest mes, els musulmans no poden beure, menjar, fumar, mantenir relacions sexuals ni dir paraulotes durant les hores de sol. Alguns nens ho segueixen de forma parcial, durant unes hores, però a partir de la pubertat és obligatori per tots els musulmans. És un deure religiós personal, individual i íntim.
“Fajr” i “tarawih”, les pregàries del matí i de la nit
Els creients es desperten abans de les 4h del matí per esmorzar i realitzar el “fajr”, la primera pregària del dia. El “tarawih” és com s’anomena quan resen a la nit i inclou llargs recitals de l’Alcorà. Tot i que tradicionalment es realitza en grup a la mesquita, la majoria ho fan a casa en família, degut a l’aforament limitat del centre de culte i al toc de queda.
Cada any, el Ramadà se celebra segons les dates que marca el calendari lunar. Enguany acaba el 12 de maig.