A debat si els animals són “éssers vius amb sensibilitat” o “coses”

  • A Calella, el debat sobre els animals recau en la platja de gossos
  • El Congrés dels Diputats tramitarà una proposició de llei per regular la custòdia de mascotes i canviar la seva definició actual de “coses” per la “d’éssers viu amb sensibilitat”.

2021-05-02T19:06:45+01:00 02/05/2021|

El Codi Civil defineix els animals com “coses”, en concret, com a “béns mobles”. Per modificar aquesta definició, el Congrés dels Diputats tramitarà una proposició de llei perquè se’ls atorgui la qualificació “d’éssers vius dotats de sensibilitat”. En ple debat sobre si Calella necessita o no una platja de gossos, a nivell espanyol hi haurà un debat que va més enllà i que modificarà el Codi Civil, la llei hipotecària i la llei d’enjudiciament civil.

Aquest canvi permetrà implantar un règim de custòdia d’una mascota en processos de divorci o separació sense acord o evitar que vagin a parar a una subhasta amb la resta de mobles d’una casa en cas de desnonament. De fet, actualment són embargables.

A partir d’ara, s’haurà “d’atendre el seu benestar” i protegir-los contra el maltractament, l’abandonament i contra una mort cruel o innecessària, tot i que encara seran “apropiables i objectes de comerç”.

Tots els partits polítics, excepte Vox, ha donat suport a la tramitació d’aquesta llei. Per tant, és pràcticament segur, si no hi ha sorpreses d’últim moment, que tiri endavant.

La llei comportarà canvis en el Codi Civil, que implicarà que un jutge decideixi la custòdia en cas de separació o divorci. També obliga els propietaris a cuidar i protegir els animals i, en cas d’abandonament o pèrdua, a pagar les despeses que hagi tingut qui se n’hagi fet càrrec. El Codi Civil contemplarà una indemnització pels propietaris en cas que algú mati o maltracti el seu animal domèstic.

També hi haurà modificacions en la llei hipotecària, ja que s’impedirà que una hipoteca s’estengui als animals domèstics, i en la llei d’enjudiciament civil, que declararà “absolutament inembargables” els animals de companyia “en atenció al vincle especial d’afecte que lliga aquests animals amb la família amb la qual conviuen”. Això evitarà que es perdi la mascota en cas de desnonament.

Aquesta llei ja va arribar al Congrés l’any 2017 per una iniciativa de Ciutadans que va recollir el Govern del Partit Popular. Va quedar aturat per la moció de censura que va expulsar els populars del Govern. Ara, PSOE i Unides Podem han recuperat la proposició.

La nova llei diu que aquesta protecció s’ha d’anar ampliant a tots els animals, ja siguin de companyia o salvatges, tot i que ara mateix no els defensa a tots per igual. Per exemple, els vivers o criadors d’animals es podran considerar “bens immobles” encara que els animals que hi visquin s’hauran de protegir.

X