L’Ajuntament de Pineda compra una finca per conservar-ne un aqüeducte romà

  • L’aqüeducte romà de Can Cua estava en estat de deixadesa

  • L'aqüeducte de Can Cua, a Pineda de Mar, data del segle III
  • Pineda també té un monument de l’època romana, en aquest cas un aqüeducte, que l’Ajuntament comprarà. L’obra és posterior al jaciment del Roser de Calella.

2021-05-04T08:08:20+01:0004/05/2021|

Calella no és la única ciutat que compta amb restes de l’època romana. El municipi veí de Pineda de Mar, té un aqüeducte romà que l’Ajuntament pinedenc acaba de comprar, juntament amb la finca del costat. Aquesta infraestructura està declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per part de la Generalitat, en la categoria de monument històric i zona arqueològica.

Està format per dues parts: l’arc de Sant Pere de Riu i l’aqüeducte de Can Cua, que van formar part d’una mateixa obra hidràulica anomenada aqüeducte de Pineda. Aquests dos trams són els únics testimonis visibles i són dels més rellevants coneguts fins ara a Catalunya. La zona està abandonada, amb vegetació creixent per tot arreu, però s’han desbrossat altres parts de l’obra on es pot veure la canal per on passava l’aigua.

L’Ajuntament de Pineda ha destinat 225.000 euros del seu pressupost d’inversions per comprar el monument i la finca contigua. Amb aquesta adquisició, volen adequar l’espai i fer-li el manteniment necessari, així com millorar les rutes de natura per la Riera de Pineda.

La diferència d’opinions entre els partits de l’Ajuntament de Calella en relació al jaciment del Roser contrasta amb la unanimitat entre els grups municipals pinedencs, que valoren bé la compra i ho consideren un bon projecte i patrimoni pel poble.

Un aqüeducte de l’època romana

L’aqüeducte de Pineda data del segle III, és posterior a la vil·la romana del Roser de Calella que data del segle I, tot i que les dues restes són de l’època romana.

L’aqüeducte de Can Cua servia per salvar un antic torrent avui desaparegut. Se’n conserven 39 metres de longitud amb cinc pilars i sis arcades, quatre de les quals es conserven íntegrament. L’arc de San Pere és una estructura de 15 metres de longitud i poc més d’un metre d’amplada amb una arcada de 3 metres de diàmetre. Es va construir amb la finalitat de salvar el desnivell del terreny.

L’aqüeducte discorria paral·lel a la riera de Pineda pel vessant oriental al llarg de 3 quilòmetres i mig. L’inici del traçat es trobaria al torrent de Riu, d’on captava l’aigua, fins a la vil·la romana de Can Roig, jaciment que conserva un lacus que podria relacionar-se amb el final del recorregut.

Comparteix el contingut!

Go to Top