El Consell Municipal de les Dones i LGTBI treballa per feminitzar el nomenclàtor

Policiana Teixidó va ser una dona destacada a Calella i compta amb un carrer propi

  • La presència de les dones a l’espai públic de Calella és mínima. Per això, estan sorgint diverses propostes per incorporar més noms de dona.

2021-05-09T16:12:39+01:0009/05/2021|

Només el 8,5% dels noms de carrers i places són de dona, un fet que va avançar CALELLA COMUNICACIÓ el Dia Internacional de la Dona. Aquella mateixa setmana, l’Institut Bisbe Sivilla començava un projecte per escollir un nom de dona per presentar-li a l’Ajuntament perquè el tinguessin en compte pel pròxim espai que s’hagi de batejar. I la cosa no ha quedat aquí.

Un dels noms de dona amb els que s’ha batejat un carrer de Calella és el de Policiana Teixidó Feliu, la dona que va iniciar el servei de la “casa-cuna” a Calella, al carrer Església número 9. Cuidava, juntament amb les germanes “josefines”, als fills de les dones que treballaven a les fàbriques, des dels nadons fins als nens i nenes de 5 anys. S’ocupava de pagar totes les despeses dels infants i de les germanes.

Esquerra Republicana ha traslladat al Consell Municipal de les Dones i LGTBI una proposta per visualitzar a la dona a l’espai públic de la ciutat. Creuen que cal revisar el nomenclàtor de carrers i places, també d’equipaments públics, per tal d’incorporar més noms de dones.

També volen fer un recull amb els noms de dones pioneres en diversos àmbits de la ciutat i vincular-ho amb una proposta de senyalització a l’espai públic. Per exemple, que a la biblioteca s’hi pugui conèixer qui va ser la primera dona bibliotecària de la ciutat, Maria Lluïsa Rivas, i una breu ressenya o que a l’Ajuntament hi consti qui va ser la primera dona escollida com a regidora. Han plantejat al Consell aquesta idea per tal que sigui aquest òrgan el que s’encarregui de donar-li forma a la proposta.

Moltes dones calellenques han destacat a la ciutat per alguna tasca concreta. Per exemple, Maria Rosa Brunet i Anglada, que va liderar el mestratge del Cant de l’Àngel. Va fer de mestre de forma desinteressada durant 50 anys per ensenyar als petits àngels l’art del “Regina Coeli”. El Cant de l’Àngel és un dels esdeveniments propis de Calella per Setmana Santa. Per això, el de Maria Rosa Brunet podria ser un dels noms que debatés el Consell. Altres calellenques destacades, en aquest cas en el món de la poesia, són Maria Cardona i Concepció Organ, les dues amb carrer propi.

Al veure la proposta que feia ERC al sí del Consell Municipal de les Dones i LGTBI, el Govern municipal es va treure de la màniga la proposta de batejar amb noms de dones les vuit fonts de Calella. Es tracta de les fonts que hi ha a les places Catalunya, Església, Ajuntament, Espanya i Lluís Gallart, també al Parc de les Veles, al Parc Dalmau i al passeig Manuel Puigvert.

Correspon al Ple el bateig dels noms de cadascuna de les vies i els espais públics de la ciutat, previ informe de la comissió de nomenclàtor, i es podrà promoure d’ofici o a petició de particulars o entitats interessades.

També serà el Consell Municipal de les Dones i LGTBI el que proposarà noms de dona a les fonts. La proposta del Govern municipal és que es faci un itinerari, titulat “Amb nom de dona”, per les diverses fonts, on hi haurà una placa amb el nom de la persona i els trets més destacats de la seva vida o la seva acció.

Primeres tasques del Consell

El Consell Municipal de les Dones i LGTBI està format per representants del Govern, dels diferents partits i també de les entitats. Aquests encàrrecs són dels primers que reben i que hauran de treballar.

Aquest Consell és de les poques entitats LGTBI de Calella, però de dones n’hi ha més. Una de les més destacades és l’Associació de Dones de Calella, que està passant per hores baixes. Gran part de la junta ha decidit renunciar i ara estan a l’espera de fer una assemblea per tal de votar una nova junta.

Comparteix el contingut!

Go to Top