El Consell Comarcal del Maresme insta als ajuntaments a demanar la regulació dels preus de lloguer

Les àrees de mercat d'habitatge tens permeten la regulació del preu del lloguer

  • El preu màxim del lloguer en una zona catalogada com a àrea amb mercat d’habitatge tens es regula.

2021-05-29T09:08:12+01:0029/05/2021|

El Consell Comarcal del Maresme ha aprovat una moció per promoure que els municipis de la comarca demanin la declaració com a àrea amb mercat d’habitatge tens.

Aquesta catalogació significa que estan en risc de no poder disposar d’habitatges de lloguer a un preu assequible a tota la població, ja sigui perquè el creixement del preu està molt per sobre de la mitjana de Catalunya, perquè suposa una càrrega en el pressupost familiar o personal superior al 30% dels ingressos habituals, perquè supera el 30% de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys o perquè en els darrers 5 anys, el creixement interanual acumulat és d’almenys 3 punts per sobre de l’IPC català.

En les àrees declarades com a mercat d’habitatge tens, el preu màxim del lloguer es regula. És per això que el Consell Comarcal insta als ajuntaments a demanar aquesta consideració, per tal que el preu sigui regulat a tots els municipis. Qui ha de fer aquesta declaració és la Generalitat.

La Llei de contenció de preus del lloguer, aprovada el passat mes de setembre per la Generalitat, ja incorporava 6 ciutats del Maresme que reunien els requisits: El Masnou, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Premià de Mar i Vilassar de Mar.

L’organisme comarcal, però, assegura que gairebé la totalitat de poblacions de la comarca reuneixen les condicions i considera que en la situació actual “és de vital importància que els municipis que compleixin els requisits s’acullin a la regulació, no només per donar resposta als seus veïnes i veïns, sinó també com a mesura de solidaritat per tal que la norma no generi disfuncions a l’hora de facilitar l’accés a l’habitatge entre veïns de municipis contigus o pròxims“.

Segons les dades de l’Idescat, el preu mitjà del lloguer al Maresme és de 839,34 euros, més de cent euros superior a la renda catalana, que se situa en els 734,33 euros. A més, 14 municipis de la comarca registren un preu de lloguer superior a la mitjana catalana.

Per tal que una població sigui declarada àrea amb mercat d’habitatge tens, cal que compti amb l’índex de referència de preus del lloguer. Segons la Generalitat, Calella sí en disposa, per tant, podria demanar aquesta declaració.

En el pròxim Consell d’Alcaldies també es portarà a debat aquesta qüestió.

Comparteix el contingut!

Go to Top