OPERACIÓ BRUNA

L’oposició (ERC, CeC i CUP) reprova Llamazares per la gestió de la Política Social en l’Operació Bruna

  • Cs es desmarca de la seva pròpia moció un cop l’havia presentat amb la resta de partits de l’oposició.

L'oposició en bloc demanava la reprovació del regidor Ramon Llamazares

  • Els partits a l’oposició del consistori calellenc, ERC, Comuns, CUP i Ciutadans van presentar una moció d’urgència per la reprovació del regidor de Política Social, Ramon Llamazares, per la seva gestió entorn de l’operació de desallotjament de La Bruna. El govern va convèncer Ciutadans a l’últim moment per evitar que la moció s’aprovés.

2021-06-04T19:27:26+01:0004/06/2021|

L’última moció que ha debatut el ple -entrada per urgència- ha estat envoltada de polèmica, tant pels partits que la presenten, com pel contingut en si i pel desenllaç. La política municipal calellenca està agafant una deriva que per analitzar-la cal fer-ne un esforç important.

L’inici del debat d’aquesta moció ja ha estat atropellat al no votar-se la necessitat de la urgència. L’alcaldessa ha donat la paraula al regidor ponent, Xavier Ponsdomènech (ERC), al pas que l’ha aturat el regidor Josep Torres (PSC) fent veure el que hauria d’haver observat la secretària municipal: que en primera instància calia haver votat la incorporació de la moció a l’ordre del dia. Tots els regidors han estar d’acord en incorporar-la a debat.

La moció, que ha presentat l’oposició en bloc, fa referència a l’actuació del govern referent al desenvolupament de l’afer de La Bruna i el desenllaç centrat en l’acció política de l’àrea de Serveis Socials.

En la moció, subscrita inicialment per Esquerra, Comuns, CUP i Ciutadans, es denuncia “la manca de confiança amb els càrrecs electes del ple de l’Ajuntament” i es considera que el relat de la la roda de premsa que va organitzar el govern un cop s’havia iniciat el desallotjament “no s’adiu amb part de la realitat que hem pogut constatar amb persones vulnerables que no han rebut l’assistència o derivació necessària cap a altres recursos o serveis”, diu el text expositiu de la moció.

Els partits que presenten la moció també reproven el regidor de Política Social, Ramon Llamazares (JxC) amb les expressions fetes públiques pocs dies després del desallotjament. Llamazares feia mofa de l’ajuda que els partits signants de la moció havien ofert a persones vulnerables que havien estat expulsades de La Bruna en el moment del desallotjament. La CUP ja es va posicionar públicament la setmana passada demanant-ne la seva dimissió.

 Llamazares als mitjans públics de la ciutat 5 dies després del desallotjament: “aprofitant l’onada de solidaritat de l’oposició amb aquesta família [desallotjada] , aprofito per dir-los que la setmana vinent tenim previst un desnonament d’un matrimoni amb quatre menors. A veure si els poden ajudar també”. El regidor també va dir que el govern se sentia sol davant del conflicte de l’edifici ocupat.

Per la seva banda, Llamazares, que ha intervingut al ple en tant que al·ludit, ha reiterat tot el contingut de les seves declaracions sobre l’Operació Bruna però ha demanat disculpes públiques al regidor Guillermo Gomis (Cs) pel fet de dir que el govern s’havia sentit sol i no havia rebut el recolzament de cap dels partits de l’oposició. Llamazares ha matisat aquestes paraules dient que sí que havien rebut el suport de Ciutadans en l’afer de l’edifici ocupat.

Ciutadans ha canviat el seu posicionament un cop ha escoltat Llamazares i ha decidit no recolzar la seva pròpia moció on es demana que el ple reprovi les actuacions del regidor de Política Social. De fet, Gomis hi ha votat en contra per evitar que l’alcaldessa, amb el seu vot de qualitat, hagués de tombar la proposició.

El ple s’ha desenvolupat en dos escenaris i sense un no s’entén l’altre: per un costat el que s’ha vist i sentit i que tothom podia seguir en directe i, per altra banda, a través dels missatges de WhatsApp que han circulat entre els regidors -i també l’alcaldessa-. Alguns electes han confirmat que han rebut molts missatges dels seus mateixos grups municipals i entre govern i oposició.

La lectura de la desvinculació de Ciutadans de la moció que ha presentat juntament amb els altres membres de l’oposició es llegeix en clau política com a una negociació -en l’últim moment- amb el govern municipal per aconseguir algun dels objectius que s’havia marcat el partit taronja en la cursa electoral. L’excusa ha estat que el debat sobre la moció -defensat per la resta de partits de l’oposició- no s’atén a la valoració de Ciutadans.

El canvi de postura recorda l’inici de la legislatura quan el govern -amb minoria- necessitava d’algun vot favorable o abstenció per aprovar temes transcendentals com el cartipàs, el pressupost, els càrrecs de confiança o la modificació urbanística que permetia la construcció del supermercat Aldi. En aquelles ocasions, el vot de Ciutadans va permetre tirar endavant aquestes polítiques amb cessions que s’han anat coneixent al llarg del desenvolupament de la legislatura com és la presidència de Gestvia i la implementació de la zona verda gairebé enllestida.

Semblava que la legislatura arribava al moment en què es començaven a teixir estratègies de cara a les properes municipals, però ha quedat en punt mort amb el canvi de postura del grup municipal de Ciutadans i amb desconfiances que seran difícils de reconduir a aquestes alçades.

L’aprovació de la moció no hagués tingut cap conseqüència jurídica ni administrativa ja que només en reclama la reprovació de les accions del titular de la cartera de Política Social. La moció no instava a realitzar cap acte concret ni tampoc n’hagués tingut les competències ja que, segons la normativa que regula l’organització dels ajuntaments, no és competència del ple la modificació ni la retirada de les delegacions de funcions que fa l’alcaldessa. Simplement en quedaria exposat a l’acta de la sessió.

Comparteix el contingut!

Go to Top