VESPA VELUTINA

Impressores 3D de calellencs fabriquen taps per combatre la vespa velutina

2021-06-06T09:30:10+01:00 05/06/2021|

Fa uns dies explicàvem l’expansió de la vespa velutina per Catalunya. En la lluita contra aquesta espècie invasora s’hi ha afegit el grup d’impressores 3D fabricant prototips que ara estan testejant per comprovar l’eficàcia d’aquests invents per capturar les vespes asiàtiques.

La vespa asiàtica és una espècie depredadora natural de les abelles i vespes; és similar a les vespes autòctones de les quals es pot diferenciar pel fet de tenir una única franja groga i més ample a l’abdomen. No és especialment agressiva per a les persones però mata moltes abelles i és un problema afegit en la polinització i en l’apicultura.

La Universitat d’Oviedo ha començat a desenvolupar un disseny, ja en fase experimental, en el qual hi han participat entomòlegs -que estudien dels insectes-, biòlegs, enginyers i dissenyadors 3D.  Les trampes, que s’imprimeixen amb les impressores 3D amb els dissenys que corren per internet, es connecten a ampolles de plàstic tradicionals que fan que s’hi quedin atrapades.

Els impressors 3D de Calella també s’han posat a treballar en aquests prototips i han començat a imprimir amb plàstic els disseny de les trampes que permeten col·locar-se damunt d’ampolles de plàstic que serveixen per capturar les vespes.

Els forats son prou petits perquè les vespes asiàtiques hi entrin i no en sàpiguen sortir, però son prou grans com perquè altres insectes voladors que hi entren puguin sortir-ne fàcilment.

Les vespes tenen uns 3 cm de longitud. La vespa reina fa 3,5 cm de llargada. Per contra, les abelles tradicionals tenen la meitat de grandària.

Hi ha dissenys de tot tipus, des dels que van col·locats com si fos un tap en una ampolla fins als que van col·locats damunt de copes o d’altres més sofisticats que es posen en tàpers grans. Alguns dissenys es poden aconseguir aquí.

Per augmentar-ne l’efecte es fa servir suc de cera vella fermentada, cervesa, vi blanc, sirop de cassís o suc de nabius i poma que serveixen per captar l’atenció de les vespes. A l’estiu és quan més se’n veuen. L’objectiu, el mateix, capturar la vespa velutina, sigui per estudiar la seva distribució a tota la península o per reduir-ne la població.

X