Posar la rentadora de nit per estalviar pot xocar amb l’ordenança de sorolls de Calella

  • Posar la rentadora pot sortir molt car a certes hores del dia
2021-06-08T20:39:26+01:00 08/06/2021|

El canvi en la factura de la llum ha suposat un nou maldecap, sobretot per les famílies que tenen una economia molt limitada. Toca estudiar les franges en les quals la llum és més barata, per tal que no es dispari el rebut.

El nou sistema té tres franges horàries:

  • La franja més cara: entre les 10h i les 14h i entre les 18h i les 22h.
  • La franja mitjana: entre les 8h i les 10h, de 14h a 18h i entre les 22h i les 00h.
  • La franja més barata: entre les 00h i les 8h. també els dissabtes, diumenges i festius durant les 24 hores del dia.

Però no sempre podem fer les nostres tasques en les hores que la llum és més barata. S’ha estès la idea que cal posar les rentadores i els rentaplats a partir de la mitjanit, en la franja més econòmica. Però no és possible per tothom degut a la contaminació acústica que suposa.

L’Ordenança sobre el Soroll i les Vibracions de Calella, de l’any 2007, considera període nocturn de 21h a 8h. Durant aquestes hores, no es poden superar els 25 decibels -l’equivalent a una conversa en veu baixa- en les zones de sensibilitat alta, com són els dormitoris, i els 30 decibels en les zones de sensibilitat moderada o baixa.

Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), les rentadores més silencioses fan al voltant de 50 decibels durant el cicle de rentat i poden arribar als 60 decibels durant el centrifugat, sobretot si van força carregades.

Per saber a quants decibels arriben els teus electrodomèstics, pots mirar per internet buscant el model concret o consultar-ho al llibret d’instruccions si encara el conserves.

Cal tenir en compte, però, que les parets absorbeixen part d’aquest soroll. Les cases més velles tenen les parets més primes i el seu aillament és de pocs decibels, en els edificis més nous les parets són més gruixudes amb menys capacitat per transmetre sorolls.

Per tant, poder posar els electrodomèstics durant les hores en les que la llum és més econòmica (de 00h a 8h) dependrà del model de rentadora i de com de gruixuda sigui la paret. Les rentadores més sorolloses, doncs, superaran àmpliament la mesura permesa. Els rentaplats són més silenciosos, però també superen els límits perquè van d’uns 40 decibels a més de 50.

La gran majoria d’aparells no ho permeten pel seu nivell de contaminació acústica. Sempre quedaran el cap de setmana i els dies festius per fer la bugada de tota la setmana.

En l’ordenança, la remor que fan els electrodomèstics o altres aparells, així com els animals domèstics, la veu de les persones parlant o cantant i el so dels instruments musicals, se’ls considera “soroll de veïnatge”.

Les sancions per incomplir l’Ordenança sobre el Soroll i les Vibracions de Calella poden arribar fins als 600 euros en el cas de ser lleus, fins a 12.000 les greus i fins als 300.000 les molt greus.

Segons les dades de Facua-Consumidores en Acción, el preu del rebut de la llum s’ha disparat un 42% en els set primers dies de juny respecte l’any passat. L’associació alerta que podria arribar a ser el tercer rebut més car de la història i reclama que la franja més econòmica comenci a les 22h enlloc de a les 00h.

X