Sant Joan sense venda de petards a Calella

La caseta de pirotècnia de Poblenou, al Rierany dels Frares, és la que ens cau més a prop.

  • Per la revetlla de Sant Joan, és típic llençar fonts de colors i altres petards. Enguany no es podran adquirir a Calella, però hi haurà dues parades ben a prop.

2021-06-11T18:36:17+01:00 11/06/2021|

El punt de venda de petards a Calella, Establiments Pirotècnics Folgado, aquest any no aixecarà la persiana. Així ho han decidit per voluntat pròpia. I és que no volen induir a que hi hagi aglomeracions per la revetlla de Sant Joan, un dia en el que les platges s’omplen de gent que celebra la nit més curta de l’any. La COVID-19 els ha tocat molt d’a prop i estan molt conscienciats amb la pandèmia. Per això, han decidit mantenir tancat el petit establiment que obrien per aquestes dates per vendre pirotècnia.

Tot i que han notat que en els últims anys han baixat les vendes, hi ha famílies que mantenen la tradició i agafen petards adaptats per tota la família. Les bengales i les bombetes pels més petits, les fonts lluminoses o “els xinos” són els que tenen més sortida. Els més buscats són els que revelen més colors, tot i que als adolescents els agrada que peti ben fort.

Els articles pirotècnics es classifiquen en tres categories: la F1 són els de baixa perillositat i nivell de soroll insignificant, són aptes per menors de 12 anys. La F2 són els petards de baixa perillositat i baix nivell sonor i l’edat mínima de compra és de 16 anys. Els coets de la categoria F3 són de perillositat mitjana i cal tenir 18 anys per comprar-los, només es poden utilitzar a l’aire lliure en zones de gran superfície i deixant una distància de seguretat de 15 metres.

Aquells que no vulguin deixar passar la revetlla i desitgin adquirir petards, ho poden fer als dos municipis més propers. A Poblenou hi ha una caseta que s’instal·la quan arriba juny al Rierany dels Frares. Obrirà a partir del dimecres 16 de juny. També es podran comprar a una parada al Parc del Litoral de Sant Pol de Mar.

Tots els establiments de venda de petards han de passar tot un seguit d’inspeccions per acreditar que compleixen la normativa, en tractar-se d’un producte tan sensible com és la pólvora. També vigilen que no es venguin els coets a nens per sota de l’edat legal, un fet que s’ha donat a algunes casetes i que pot suposar la clausura de les botigues. Les parades han de tenir el permís de l’Àrea d’Indústria de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya i la Intervenció d’Armes i Explosius de la Guàrdia Civil, a més de l’informe favorable de l’Ajuntament.

A l’hora de manipular un petard cal anar amb compte de no acostar-lo a la cara i al cos, no deixar que els nens hi juguin i no llençar petards a prop de zones boscoses, pel risc d’incendi forestal que suposa. De fet, la nit de Sant Joan és de màxima alerta tant pels Bombers com per les ADF.

X