TURISME 2021

Els primers turistes internacionals ja comencen a arribar a Calella

  • A Calella ja s'hi comencen a veure, tímidament, els primers turistes internacionals, de moment dominen el turista espanyol. Per entrar, sigui per terra, mar o aire, cal presentar tests de COVID-19. A Calella també hi ha protocols en cas de detectar-se turistes contagiats.

  • Amb la implantació del passaport COVID anem anar cap a la normalitat. Catalunya espera recuperar, almenys, la meitat del turisme que va venir el 2019.

2021-06-13T09:50:30+01:00 13/06/2021|

Les xifres amb les quals es mouen a l’Agència Catalana de Turisme és que enguany vindran entre un 50% i un 60% del turisme que hi havia abans de la pandèmia. Els índexs d’intenció de viatge del mercat espanyol cap a Catalunya apunten que augmentarà per damunt del 75% (l’any passat era del 50%).

Ara per ara, a Calella hi ha alguns hotels oberts: per exemple, l’Hotel Internacional, el Calella Palace, el Kaktus Playa, el Sant Jordi, el Martímel Marisol, el Mar Blau i apartaments com els Comfort, Mar Blau, Casablanca Suites, Atzavara i hostals com el Pekinaire, l’Univers i la Casa Àustria. Els tres càmpings també estan oberts.

La pujada de les temperatures sembla que reduiria l’efecte del virus. El ritme de vacunació també és esperançador i, per tant, el Procicat, que és l’organisme de la Generalitat que marca què es pot fer i què no, ja fa dies que ha relaxat les mesures de cara a l’hostaleria. A més, està previst que el 21 de juny -abans de Sant Joan- les discoteques puguin tornar a obrir després de quinze mesos. Les restriccions marcaran la zona de ball amb mascareta, però sense distàncies respecte a la zona amb taules on es podrà beure. Ara per ara, se sap que a l’interior de les sales l’aforament quedarà limitat al 50% i s’haurà de controlar l’accés.

Després de Sant Joan s’espera que obrin la resta: Hotel Haromar, el Santa Mónica, l’Oasis Park Splash, el Bernat II, l’Hotel Neptuno -i els apartaments-, el Balmes, el Mediterrani, l’Hotel Miami i l’Aparthotel Miami Park. el Chekin Garbí, el President, l’Hotel Esplai, l’Hostal Bona Vista i el Bon Repòs i el Racó d’en Pepe.

Està previst que a finals d’aquest mes, com a molt estirar a principis de juliol, no calgui mascareta a l’aire lliure. Aquesta decisió va en funció del ritme de vacunació, Catalunya ja ha arribat als 2 milions de vacunats amb pauta completa. Al Maresme i a Calella, una de cada 4 persones ja està immunitzada.

Amb tot, a Calella, de cara a la campanya d’estiu s’ha creat una comissió de seguiment de la COVID-19 per respondre a les actuacions que caldria fer en cas que es detectessin turistes contagiats. La comissió haurà de gestionar què fer amb la persona contagiada, els contactes i els acompanyants.

Són responsables de l’Ajuntament i del Departament de Salut els que, amb representants de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, traslladaran als hotelers els protocols que s’han de seguir en aquests casos.

Tots els turistes provinents de fora del territori espanyol i que arriben a Catalunya han d’omplir un formulari de salut pública en origen i presentar-lo un cop surtin de l’avió -o del vaixell en cas que arribin per mar-.

També cal presentar un test PCR o test d’antígens amb resultat negatiu realitzat dins les 48 hores prèvies a l’inici del viatge per tots els turistes que vinguin de països considerats en zona de risc. El test també es requereix a la frontera amb França per via terrestre. A totes les persones que entrin a l’Estat se’ls fa el control de temperatura.

Es consideren zones de risc a Europa les regions i països amb una incidència acumulada i un percentatge de contagi d’acord amb el que s’estableix en la UE. Es pot consultar el mapa aquí. Per la resta del món, tots els territoris i estats amb una incidència acumulada de casos superior a 150 en els últims 14 dies per cada 100 mil habitants.

Els passatgers que, d’acord amb els controls o al formulari de salut pública, se sospiti que pateixen COVID-19 o altres patologies transmissibles, seran sotmesos a una nova avaluació sanitària per determinar si suposa un risc de salut pública. En cas que es confirmi, s’activaran els protocols d’alerta sanitària per procedir a la seva derivació a un centre sanitari.

L’1 de juliol entrarà en funcionament el passaport COVID. Ho ha aprovat Brussel·les i permet la mobilitat segura entre els països de la Unió Europea. El Certificat Covid Digital de la Unió Europea consta d’un codi QR gratuït que informa sobre si la persona titular ha estat vacunada contra la covid-19, té anticossos per haver passat el virus o ha donat negatiu en una prova diagnòstica recent.

L’Estat Espanyol està fent la prova pilot d’aquest passaport de vacunació des de fa uns dies. Fer-lo és gratuït per tots els ciutadans de la UE. Tot i que no és obligatori a l’hora de viatjar sí que és recomanable, ja que agilitza tots els tràmits. Els ciutadans que intentin accedir a un país i que no portin el passaport COVID se’ls podria imposar quarantenes.

X