L’ull que controla l’aforament de les platges

  • Les temperatures d'aquest cap de setmana han fet que la platja sigui el lloc perfecte per passar la calor
2021-06-14T11:00:56+01:00 13/06/2021|

Les platges de Calella tornen a estar controlades tecnològicament aquest estiu per evitar aglomeracions. Un sistema d’intel·ligència artificial monitoritzarà les platges per saber, en tot moment, la quantitat de gent que hi ha, com un ull permanent a la costa calellenca. Aquest software sectoritza les platges en 15 zones virtuals per tal de saber l’ocupació i predir la seva evolució. Agents municipals faran el seguiment d’aquestes dades.

L’Ajuntament repeteix amb aquest sistema per segon any consecutiu. Ha contractat a l’empresa DatActions per implementar l’aplicació DasEyes (ulls), de la que es poden consultar les dades a aquest enllaç. L’empresa va iniciar els seus serveis el dia 1 de maig i acabarà el 30 de setembre, estarà durant cinc mesos complets. Això tindrà un cost per les arques municipals de gairebé 18 mil euros.

L’any passat, aquest sistema no va arribar mai a marcar un aforament complet. De fet, va ser un any amb les platges molt més buides degut a la pandèmia i la manca de turistes. De totes maneres, seria gairebé impossible arribar a omplir les platges amb la quantitat de metres quadrats que fan. Enguany, tot i que s’espera un repunt, les previsions del sector turístic no preveuen tampoc una gran ocupació.

El sistema de control de l’aforament comptarà també amb una web cam que permet tenir una imatge zenital. Al Far hi ha instal·lada, des de fa anys, una càmera, tot i que la resolució és molt baixa. L’Ajuntament assegura que les dades seran tractades de manera anònima i respectant la llei de protecció de dades.

Durant aquests primers dies de platja, tant els banyistes com les persones que es quedaven a la sorra prenent el sol mantenien la distància de seguretat, conscienciades que la pandèmia encara no s’ha acabat i que no tothom ha estat vacunat.

El sistema d’intel·ligència artificial no serà l’única mesura que ha previst l’Ajuntament per evitar aglomeracions. També ha contractat a l’empresa Barna Porters, la qual té una gran quantitat de contractes de diferents tipologies amb el consistori, per tal que hi hagi quatre persones els caps de setmana controlant l’accés a les platges. Aquest servei començarà el 19 de juny i acabarà el 19 de setembre i estaran de 10h a 14h i de 15h a 19h a les platges. També funcionarà el dia de Sant Joan, 24 de juny, tot i ser entre setmana. Tindrà un cost de gairebé 14 mil euros.

L’any passat també van contractar persones per vigilar les platges, que s’encarregaven, per exemple, d’avisar a la gent que tenia les tovalloles massa juntes. Alguns partits polítics de l’oposició qüestionen l’eficàcia d’aquest servei en relació al cost que suposa.

X