De Calella a Clarés de Ribota (Aragó) a muntar una indústria 4.0

Jesús Fandiño a l'estació de Saragossa, en un dels seus viatges per conèixer Clarés de Ribota

  • Un calellenc decideix plegar d’electricista i instal·lar-se a un poble de Saragossa de 64 habitants per a fer-ne el manteniment municipal, portar el bar i muntar una indústria 4.0.

2021-06-27T18:09:09+01:0027/06/2021|

Sempre s’han vist anuncis d’ofertes de feina de pobles petits de la Catalunya interior que ofereixen també un lloc on viure a part del sou, sigui per fer de mestre o de metge o a l’Ajuntament. Aquest és el cas del calellenc Jesús Fandiño, li va arribar a les mans una oferta de feina de Clarés de Ribota (Saragossa, Aragó): necessitaven una parella per portar el manteniment de tot el poble -de només 64 habitants-. Serà l’únic treballador municipal. El poble disposa d’un petit pavelló i una piscina. En l’oferta també demanen portar el bar situat al costat d’una antiga escola que ara ja no funciona i un lloc on residir: l’antiga casa del mestre. Els beneficis del bar son per qui el gestioni.

Clarés de Ribota és un poble de 64 habitants situat entre Calatayud i Sòria, a la província de Saragossa. Té una superfície de 18,7 Km2. Hi ha forces edificacions que són segones residències que s’omplen a l’estiu però en ple hivern és molt tranquil. Al poble hi ha 14 penyes i es reuneixen a l’únic establiment que hi ha: un bar.

Clarés de Ribota

El calellenc que ha volgut iniciar aquesta aventura feia, fins ara, d’electricista de molts establiments calellencs dedicats a l’hostaleria i domina electricitat, fontaneria, aire condicionat, gas i mecànica industrial. “Jo em dedico a apagar focs des de sempre. I estic cansat. Vaig estar un temps a Galícia i me’n vaig adonar que haig de sortir de Calella”, comenta abans d’agafar la maleta per anar a fer l’última visita a Clarés de Ribota per donar el sí definitiu i acceptar la feina. Té data per començar: l’1 de juliol. És imminent.

L’anterior parella que ho portava es va jubilar l’any passat. El bar ha estat tancat durant aquest any de pandèmia i tampoc no calia fer gaire manteniment. Enguany, però, el bar s’ha d’obrir, la piscina també i cal fer petits arranjaments al poble. També s’han de netejar les dependències municipals que, de moment, només tenen un secretari que hi va els dimarts i un metge que hi va els dimecres. L’Ajuntament el formen 3 regidors, dos del PSOE i un del Partit Aragonés, també s’hi va presentar el PP.

Interior del bar que regentarà el calellenc Fandiño

L’excusa per acceptar la feina és que li permet gaudir de la seva passió i el que creu que pot ser el seu futur: muntar una petita indústria 4.0. Una sala, al seu nou habitatge, on posar-hi una granja de 7 impressores 3D i talladores làser que li permetrà fer la revolució de la indústria. “Me’n vaig a experimentar una fàbrica digital 4.0 que no puc desenvolupar aquí a Calella per falta de temps. Necessito tranquil·litat per fer la corba d’aprenentatge”, destaca Fandiño. De fet, fins ara també fa de distribuidor d’impressores 3D.

La quarta revolució industrial es considera un canvi en la forma com funcionen els negocis fins ara. Es preveu que entri al seu punt àlgid a partir de 2030. Consisteix en crear fàbriques intel·ligents per adaptar-se a les necessitats i processos de producció del moment. Per fer-ho, s’interrelacionen l’Internet de les Coses (IoT per les seves sigles en anglès), sistemes ciberfísics (CPS, algoritmes controlats a través d’internet), cultura maker (impressores 3D) i fabricació tradicional.

Des de petit que ja s’havia fixat en el món de la mecànica, diu que amb 12 anys ja demanava una talladora làser als seus pares. Ara, amb 45 anys, l’ha aconseguit i ja té els primers encàrrecs. La passió per les impressores 3D va venir arran de l’assistència, a principis de 2016, a la Fira IN(3D)USTRY From Needs to Solutions, a Fira de Barcelona, on va començar a fer contactes relacionats amb el món de la fabricació en 3D, plàstic i resina. També va ser nominat a un dels premis per fer disseny i creació de làmpares 3D amb LEDs. En aquesta fira s’hi exposen industrials d’eines, connectivitat i dades, impressores 3D, automatització, robòtica, motlles i nous materials, disseny i serveis.

L’evolució de la indústria amb les impressores 3D és imparable. Actualment, a part de plàstic, es poden trobar impressores 3D que fabriquen pastissos de xocolata, carn o caramels. També s’utilitza en arquitectura per crear cases, ponts i d’altres mega infraestructures amb ciment. Molt útil en el camp de l’automoció i l’espai. Però també és utilitzat en medicina per fer pròtesis, transplants i òrgans.

Fandiño ha venut, durant l’any 2020, fins a 64 impressores 3D actuant com a revenedor de fabricants xinesos -Artillery, Anet i Mingda-, amb qui ha fet contacte després d’estar 6 anys experimentant a casa seva amb 7 impressores.

Exterior del bar (esquerra) i antiga escola (dreta)

La feina que ha acceptat el mantindrà força ocupat durant els tres mesos d’estiu, però estarà tranquil durant la resta de l’any. El poble celebra 6 festes durant l’any i ell se’n cuidarà de la barra.

La nova feina li permetrà acabar de muntar la indústria del futur, només necessita una sala amb les impressores i la talladora làser i el material que li faci falta en el futur. Només necessita una connexió a internet -que no cal que sigui molt ràpida- i començar a fer proves.

Comparteix el contingut!

Go to Top