De sobrar personal d’hostaleria a l’Alt Maresme a faltar-ne a Andorra
Els treballadors del sector de l'hostaleria són molt buscats a alguns territoris, però no troben feina a l'Alt Maresme. (Foto: Nui Beach)
Mentre a la nostra zona la majoria dels hotels estan tancats i el seu personal no pot treballar, hi ha territoris com Andorra on busquen treballadors desesperadament pels hotels ja oberts.
L’Alt Maresme és una zona eminentment turística. Des de fa anys, és un dels sectors que més pes tenen en les economies del nostre municipi i dels del voltant; així com un dels àmbits que més treballadors concentren. Des de l’any passat, però, la crisi sanitària ha trastocat els plans del sector turistic, deixant atípiques imatges d’hotels tancats en ple estiu. Això ha suposat una reducció dràstica de l’ocupació al camp l’hostaleria, però també ha afectat altres sectors que depenien del turisme.
Molts treballadors s’han vist inclosos en ERTOs per un llarg període de temps degut al tancament de l’establiment on treballaven, especialment d’hotels. D’altres, en ser treballadors temporals sense contracte fixe discontinu, no han pogut ser inclosos en l’ERTO i tampoc han estat cridats a treballar.
Hores d’ara, la quantitat d’hotels oberts a Calella és baixa, igual que la xifra de turistes que hi ha actualment a la ciutat. Això fa que la taxa d’atur, que per aquestes dates acostumava a baixar, sigui alta. Calella és un exemple, però l’Alt Maresme es troba en la mateixa situació.
A algunes zones turístiques, la dificultat de mantenir la feina al sector de l’hostaleria ha provocat que els propietaris de pisos no vulguin llogar-los als treballadors d’aquest àmbit. La baixa predisposició dels arrendadors sumat a l’elevat preu del lloguer fa especialment difícil la cerca de pisos pels empleats del turisme i l’hostaleria.
En canvi, hi ha territoris on busquen desesperadament personal per treballar als hotels: és el cas d’Andorra, que ja a inicis de juliol i amb els allotjaments oberts, no aconsegueixen trobar gent per formar part de les seves plantilles. Una dotzena d’hotels pateixen la manca de personal amb els establiments ja oberts. Necessiten des de cambrers a xefs, però molts llocs es rebutgen pels horaris, el sou o els desplaçaments.
Malgrat el cas d’Andorra és molt cridaner per la seva situació límit, a Catalunya també estan alertant de la dificultat per trobar personal. Des de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme de Catalunya (FIHRT) afirmen que es tracta “d’un problema complex amb solucions poc senzilles” per tenir un “caràcter estructural”. La forta temporalitat i l’escassa professionalització del sector són alguns dels motius que no afavoreixen la contractació de personal. També és un camp en el que moltes ofertes de feina són precàries: llargues jornades laborals sense dies festius amb un sou molt baix.