Instal·len una màquina per canviar envasos buits per cèntims pel mercat

  • Una ampolla es canvia per tres cèntims de descompte als mercats
  • Coincidint amb el mercat setmanal, els dissabtes al matí s’instal·la una màquina al davant del Mercat que canvia envasos buits per descomptes. Els taps de les ampolles es destinen a una iniciativa solidària.

2021-07-03T17:47:25+01:0003/07/2021|

Les ampolles, llaunes i tetrabrics d’aigua o de refresc buits tenen premi. Els dissabtes al matí, s’instal·la una màquina que canvia aquestes deixalles per descomptes tant al mercat setmanal que se situa a l’aparcament del Mercat com al Mercat municipal, motiu pel qual l’aparell s’ubica just al seu davant. Només es poden portar envasos de refresc, aigua o cervesa, els considerats beguda. La llet i el vi no es contemplen perquè estan considerats alimentació.

El funcionament és molt senzill: només cal introduir l’objecte a la màquina i clicar a la pantalla sobre la paraula “Reemborsar”. Automàticament surt un tiquet amb el valor del descompte. Per cada producte, tens tres cèntims per bescanviar als mercats.

L’encarregat de la promoció d’aquesta iniciativa i de portar la màquina als diferents municipis, Josep Vela, explica que l’aparell té dos objectius principals. D’una banda, “fomentar el reciclatge” i, de l’altra, “motivar a la gent perquè s’ho gasti al mercat i tingui una mica més de moviment”.

És una iniciativa dels marxants del Maresme, sorgida dels marxants de Girona. La màquina va viatjant pels mercats ambulants de la comarca: el divendres està a Pineda de Mar, els dissabtes a Calella i els diumenges a Tordera.

Avui s’ha instal·lat per tercer dissabte consecutiu i es preveu que hi estigui la resta de dissabtes de juliol. Durant els dos primers dies, la màquina no va tenir gaire èxit degut al desconeixement de la seva utilitat. Els responsables van fer una campanya informativa i avui hi ha hagut més moviment, aconseguint una bossa sencera d’ampolles, llaunes i brics. Vela explica que és la tònica general a tots els municipis: “les primeres dues setmanes va ser fluixet, però després amb el boca a boca s’utilitza més”. Es tracta d’una prova pilot.

A més, amb els taps de les ampolles es contribueix a una campanya solidària: es guarden per separat per la investigació de l’Atrofia Muscular Espinal (AME), un grup de malalties genètiques que danyen i maten les neurones motores, un tipus de cèl·lula nerviosa de la medul·la espinal i la part inferior del cervell. Controlen el moviment dels braços, cames, cara, pit, coll i llengua. A mesura que les neurones motores moren, els músculs comencen a debilitar-se i atrofiar-se. El dolor muscular empitjora amb el temps i pot afectar la parla, el caminar, l’empassar i la respiració. No existeix cura, motiu pel qual els responsables d’aquesta iniciativa volen destinar diners per la seva investigació.

Comparteix el contingut!

Go to Top