La pandèmia accelera a Calella
Més de 100 contagis de COVID-19 a Calella en l’última setmana
Malgrat la incidència de la pandèmia, la mascareta no és obligatòria a l'espai públic
Els contagis calellencs s’han multiplicat per quatre en una setmana. Tots els indicadors epidemiològics mostren que la cinquena onada està colpejant amb força Calella. També l’Hospital ho reflecteix, amb una mitjana d’edat que baixa.
La cinquena onada s’ha instal·lat amb força a la nostra ciutat, provocant més de 100 contagis entre calellencs en només una setmana. En els últims 7 dies s’han diagnosticat 105 casos positius, mentre que en els últims 14 dies s’han detectat 129. Els contagis s’han multiplicat per quatre en una setmana.
L’índex de risc de brot ja és de 1.600 punts i segueix pujant dia a dia. La incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants és de 676,49. Cada 10 persones contagien 23: la RT o taxa de reproducció de l’epidèmia se situa en el 2,36.
Amb aquests indicadors es demostra que la pandèmia colpeja amb força Calella, que feia mesos que no registrava aquestes xifres. Estem a nivells dels mesos de novembre i gener, quan més incidència tenia la malaltia a la nostra ciutat.
La PCR i el test d’antígens que es fan per comprovar si una persona és positiva no detecta quina és la variant que ha contret, però tot apunta que és la soca índia, també anomenada delta, la que està tenint més incidència. Especialment entre els joves, que són els que encara no estan vacunats i, alhora, els que tenen més vida social, sobretot ara que han acabat les classes.
L’Hospital també reflecteix aquestes dades. En 4 dies s’ha doblat la xifra de pacients amb coronavirus que atenen, ara n’hi ha fins a 16. Tres d’ells formen part d’un brot detectat a la segona planta del mateix centre sanitari, entre pacients que eren negatius. L’Hospital ha restringit visites per evitar contagis entre els pacients: a algunes àrees no es permeten, a d’altres només dues hores al dia.
L’edat mitjana de les persones ingressades a l’Hospital ha baixat deu anys en dues setmanes i se situa en els 60 anys. Dels 16 pacients covid que atén l’Hospital, 5 tenen menys de 35 anys. A l’UCI de Mataró, la mitjana d’edat dels ingressats encara és més jove: 45 anys.
Les dades epidemiològiques creixen dia a dia a tot el territori català, fet que ha portat a Salut a implantar noves mesures restrictives per intentar contenir la pandèmia. Bars i restaurants han de tancar a les 00:30h, així com totes les activitats culturals. Es prohibeix menjar i beure al carrer i es recomana als ajuntaments que tanquin places, platges i espais públics per la nit. Malgrat totes aquestes restriccions han estat anunciades i han d’entrar en vigor en breu -un cop el Tribunal Superior de Justícia les validi-, Salut ja està estudiant un nou toc de queda pels territoris amb més incidència.
Davant d’un sistema sanitari que torna a treballar a un ritme frenètic, el govern espanyol ha volgut alleugerir-lo permetent la venda de tests d’antígens a les farmàcies sense recepta. D’aquesta manera, les persones que no estiguin greus no caldrà que passin pel CAP, el primer escut sanitari. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que portarà l’aprovació d’aquesta mesura al Consell de Ministres de la setmana que ve.